- Tisdag 16 Mars 2010 -

Luften för dålig i svenska städer menar EU

Sverige har ännu en gång kritiserats av Europeiska kommissionen för att bryta mot miljökvalitetsnormer för luft. Kommissionen anser att Sverige inte lever upp till de gränsvärden för partiklar som är uppsatta i luftkvalitetsdirektivet.

– Att luftkvaliteten försämrats i flera städer är väntat, med tanke på hur trafikpolitiken utformats i landet de senaste åren, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Den dåliga luften som kommissionen nu kritiserar Sverige för orsakas av partiklar från trafiken. Det är partiklar som rivs upp från vägbanan och som släpps ut vid förbränningen av diesel och bensin.

EU-kommissionen kräver nu att Sverige gör något för att komma tillrätta med de överskridna gränsvärdena, annars kan kommissionen överlämna ärendet till EU-domstolen och inleda en rättsprocess mot Sverige.

Men den svenska regeringen menar i sitt svar att Sverige inom kort kommer att klara sina åtaganden.

– De svenska åtgärderna för att komma tillrätta med den dåliga luftkvaliteten är i sig otillräckliga och motverkas av regeringens trafikpolitik. Den leder idag till mer trafik och högre utsläppsnivåer i städerna, säger Svante Axelsson.

Det som görs för att förbättra luftkvaliteten och för att efterlevnaden av luftkvalitetsdirektivet ska bli bättre räcker inte. Åtgärderna gäller för få gatsträckor i för få städer och brister allvarligt i genomförandet, menar Naturskyddsföreningen.

– Alla kommuner har fått möjlighet att besluta om att förbjuda dubbdäck för att minska utsläppen av partiklar, men det har endast införts på en enda gata, Hornsgatan i Stockholm, säger Svante Axelsson.

Enligt miljöförvaltningen i Stockholms stad bryter dessutom 30 procent av personbilisterna mot dubbdäcksförbudet på Hornsgatan. För att förbudet ska ha en tillräcklig verkan krävs det, enligt Stockholms stads egna beräkningar, att 95 procent av fordonen kör utan dubbdäck.

Mellan 2005 och 2008 ökade trafikarbetet på vägarna i landet med 1 640 miljoner fordonskilometer. Det beror på en politik, såväl nationellt som lokalt, som gynnar biltrafiken. Det syns tydligt i regeringens budgetpropositioner. Under 2004-2008 satsades 10,3 miljarder svenska kronor på väginvesteringar. Enligt antagna planer ska ytterligare 20,3 miljarder spenderas på vägar till 2015.

Naturskyddsföreningen har tidigare kraftigt kritiserat Sveriges överträdelse av luftkvalitetsdirektivet. Enligt 2009 års Miljöhälsorapport kan luftföroreningarna leda till en ökad risk att drabbas av och dö i sjukdomar i hjärta, kärl och luftvägar och exponeringen beräknas statistiskt medföra en förkortad medellivslängd med cirka ett halvt år för Sveriges befolkning.


Pressmeddelande från: Naturskyddsföreningen