- Måndag 15 Februari 2010 -
Cecilia Widegren (M) samtalade med omsorgspersonalen på demensboendet Ceciliagården!
Riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) gjorde återbesök på demensboendet Ceciliagården i Götene för att presentera den rapport som summerar intrycken från många av de 1 500 verksamhetssamtal som moderaterna gjort tillsammans med över 5 400 medarbetare i den svenska välfärden. Flera av medarbetarsamtalen från Götene och Skaraborg summeras nu i det förnyelsearbete som moderaterna bedriver kring hälso- och sjukvården och omsorgen.- Medarbetarna inom äldreomsorgen har en unik insyn i den dagliga verksamheten som varken tjänstemän eller politiker har. Det går att förbättra mycket inom äldreomsorgen bara genom att lyssna mer på medarbetarna och ge dem större inflytande över sin arbetssituation, säger Cecilia, som glädjs över att Götene av SPF blivit utsett till årets "senior"-kommun. Det är en utmärkelse som hennes egna samtal i verksamheten förstärker.
- Det är givande att lyssna och diskutera med omsorgspersonal, inte minst de som jobbar så aktivt med dementa brukare. Deras berättelser skulle än bättre komma fram i ljuset för att bli bärare av morgondagens förändringar. Personalen tycker att vi får med mycket av det de funderar på bl a finns önskemål om fler boendeformer inom äldreomsorgen, mer tid till de äldre men också hög arbetsbelastning och att få lön för mödan, fortsätter Cecilia.
- Våra svar bygger på kvalitetshöjande inom äldrevården med nyckelord som fler boenden, inflytande och valfrihet. Det behövs boenden som är anpassade till patienterna, och det behövs fler kategorier av demensboenden för människor med olika förutsättningar, där personalen också får den kompetens arbetet kräver.
- Vi vill ge de äldre större inflytande över sin egen situation och vi vill ge dem rätten att bestämma själva hur de vill ha sin omsorg och därmed också kunna välja bort omsorg eller boende som inte fungerar väl.
- Vad gäller medarbetarna tror vi att på lång sikt att valfrihet inom äldreomsorgen leder till fler olika arbetsgivare och en bättre löneutveckling och fler karriärmöjligheter samt fler möjligheter till kompetenshöjning. På kort sikt är det jobbskatteavdraget som ger mer pengar i plånboken för omsorgspersonalen. En undersköterska i Götene med en månadslön på 20 000 kr har fått 1400 kronor mer att leva på varje månad och en sjuksköterska med 24 000 i månadslön har fått drygt 1650 kronor extra, avslutar Cecilia.
Pressmeddelande från: Moderaterna