- Lördag 30 Januari 2010 -

Svininfluensa framröstat som Årets uppslagsord

Nationalencyklopedin har bjudit in alla kunskapstörstiga att rösta fram Årets uppslagsord 2009. Svininfluensa fick överlägset flest röster. På andra plats kom Barack Obama, som däremot är det uppslagsord flest ville veta mer om.

Efter en nomineringsrunda och sedan en röstningsomgång bland svenska folket har Årets uppslagsord utsetts. Svininfluensa är uppenbarligen det uppslagsord som svenska folket tycker bäst speglar året som gått. Men därmed inte sagt att det är svininfluensan som vi varit mest nyfikna på. Barack Obama hade fler sökningar än svininfluensan på NE.se.

Jörgen Malmquist, medicine doktor och NE-expert, säger:

- Man kan förstå att den aktuella influensan (som nu tycks vara på upphällningen) väckt ett väldigt intresse. Den har ju klassats som en pandemi (världsepidemi), och den medförde i Sverige den första riktiga massvaccinationen på decennier. När denna influensa började uppmärksammas i Mexico uppkom ett rykte att den spreds till människa från svin; därav benämningen "svininfluensa". Detta var fel, det finns inget samband med någon influensaepidemi bland svin. I Sverige liksom i flertalet andra länder rekommenderar myndigheterna den ganska intetsägande benämningen "den nya influensan". Massmedierna har föredragit det mer slagkraftiga "svininfluensa". Därför är det naturligt att många NE-läsare har föreslagit och röstat på det uppslagsordet. Det är en av några företeelser som vi kommer att förknippa med 2009.

Arne Ekman, chefredaktör för NE, säger:

- Det är första gången som NE:s läsare utser Årets uppslagsord. Svininfluensan vinner förmodligen för att den har präglat vår vardag i större utsträckning. Men vi konstaterar att det finns ett stort intresse av listor. I det här fallet är det kanske ett sätt att ta reda på vad man bör läsa på om och vilken kunskap som gäller? (Läs NE-redaktören Arne Järtelius funderingar kring fenomenet listor nedan.)

Röstningsresultat:
  • svininfluensa 33 %
  • Barack Obama 18 %
  • finanskris 9 %
  • klimatförändring 8 %
  • massvaccination 8 %
  • Twitter 4 %


Pressmeddelande från: Nationalencyklopedin