- Tisdag 26 Januari 2010 -
Flytta inte skolan i Hällekis!
Under tisdagskvällen hade Socialdemokraterna i Götene Kommun bjudit in allmänheten till ett öppet möte i Hällekis Folkets Hus för att ta upp några viktiga frågor till diskussion gällande skolan och äldreboendes framtid i samhället. Någon fullsatt lokal med intresserade blev det knappast (vilket man hade kunna trott när det gäller så viktiga frågor) men ett 40-tal intresserade personer kom för att delta i diskussionen.
Kenth Selmosson (S) och kommunstyrelsens vice ordförande Kjell-Åke Hansson inledde mötet med att presentera de frågor som skulle tas upp under kvällen. Man ville ha in Hällekisbornas åsikter om hur man skall agera när det gäller skolan, skall den flyttas ner till Hällesäter eller ligga kvar på nuvarande plats men byggas om, hur skall äldreboendet se ut i framtiden och vad skall man göra med det stora utrymmet på 3200 kvm som blir över på Hällesäter om inte skolan flyttar dit.
När det gäller skolan så är den byggd 1959 och har i många år varit i behov av en renovering, men detta har alltid skjutits på framtiden. Nu har man dock kommit till "vägs ände" och något måste göras. Förslaget om att flytta ner all skolverksamhet till Hällesäter har diskuterats livligt i samhället den senaste tiden och mötet gav klara besked på vad en merparten av Hällekisborna har för åsikt i den frågan, rör inte skolan, låt den ligga där den ligger, allt annat kommer att blir till det sämre för alla parter.
Många på mötet tog tillfället i akt och lade fram sina argument för att skolan inte skall flyttas t.ex. att den utemiljö som skolbarnen har idag är ett riktigt eldorado och kan inte på något sätt ersättas om skolan skulle flytta ner till Hällesäter dessutom skulle barnen vara tvungna att gå till nuvarande busshållplats då den inte kan läggas vid Hällesäter. Lekytor, fotbollsplan m.m. går knappast att anlägga nere i "centrum", dessutom passerar mycket tung trafik genom samhället strax utanför Hällesäter. Det fanns även farhågor hur skola och äldreboende vägg i vägg skulle fungera i praktiken.
Det finns i dagsläget inga kalkyler på vad respektive förslag skulle kosta, det får bli en senare fråga, däremot har man funderingar på vad man skall göra av skolbarnen under tiden om den nuvarande skolan byggs om. I Falköping har man vid en skolombyggnad hyrt in baracker för undervisningen vilka är av så god klass så de kan jämföras med vanliga skolsalar, detta skulle kunna vara ett alternativ även för Hällekis del.
Äldreboendet på Hällesäter fanns det också tydliga åsikter om, Hällekisborna vill bo i Hällekis när den dagen kommer och inte flyttas till annan ort, bygg om Hällesäter och bered plats för fler äldrebostäder, det kommer att behövas. Använd det lediga utrymmet till nya små lägenheter och kanske några små lokaler som kan hyras ut till annan verksamhet t.ex. fjärrarbetsplatser som ett alternativ till att jobbpendla. Kontentan av det hela var att Hällesäter bör moderniseras och öka antalet lägenheter.
Ulf Nisson informerade lite om den planerade idrottshallen och visade skiss på hur förslaget ser ut idag. Om den nuvarande skolan byggs om så är en ny idrottshall ett måste och skall självfallet stå klar samtidigt med skolan, för att detta skall kunna genomföras bör kommunen ta krafttag i denna fråga och komma fram till ett beslut. Även finansieringen bör ligga på kommunen då det knappast går att lösa på annat sätt. Det har kanske även funnits en övertro på att mycket av byggnationsarbetena kan utföras med ideella krafter men vid andra liknande projekt så har det visat sig att det är en ytterst liten kostnadsbit som detta kan inbringa. Däremot är det viktigt att komma till ett snabbt beslut då det i nuvarande finanskris går dåligt för byggbranschen vilket medför att det är lätt att hitta byggare, även ett gynnsamt ränteläge gör att man bör agera nu.
Den idrottshall (som går under arbetsnamnet Kinnekullehallen) som man i nuläget planerar är i fullmått, 40 x 20 meter med läktare på ena sidan, cafeteria, omklädningsrum, fritidsgård, boulebanor, bordtennis, gym m.m. Beräknad kostnad på ca 12 - 15 miljoner kronor. Ett förslag kommer att lämnas in till kommunen från den grupp som arbetat med hallen för att frågan skall tas upp och drivas vidare. Egentligen är skolan och idrottshallen inte två enskilda projekt utan ett enda då en ombyggd skola måste ha tillgång till en idrottshall, den nuvarande kommer inte att finnas kvar.
Det finns en målsättning att förslaget om hur allt skall utformas både vad det gäller skola, idrottshall och äldreboende skall bli klart så snart som möjligt så man kan ta ett beslut i frågan innan semestern. Men då planarbetet säkert tar ett halvår är det tveksamt om någon byggnation kan komma att påbörjas under detta år.
Efter en kort fikapaus återupptogs diskussionerna och flera frågor ventilerades, bl.a. om skolan skulle ha ett eget kök eller om maten skulle köras dit, även mattillagningen på Hällesäter togs upp. Information gavs även om att ett möte kommer att hållas i Folkets Hus den 11 februari då man kommer att informera om hur det går med planerna på att få en bensinmack till Hällekis samt det planerade seniorboendet nere vid småbåtshamnen.
Det är kul att det äntligen händer något i Hällekis, var det någon som sa. Och då flera olika projekt genomförts i de andra tätorterna i kommunen de senaste åren är det på hög tid att även Hällekis får sin beskärda del av skattekronorna.
Och som avslutningsreplik sade någon att:
- Skall ni göra Hällekisborna till lags så måste skolan ligga kvar där den ligger och då måste det ligga i kommunens intresse att även driva byggnationen av idrottshallen, tänk på att det är valår, det går att byta parti.