- Söndag 24 Januari 2010 -
Hur väl fungerar specialkost i förskoleköken?
Både utbildning och rutiner behöver förbättras på många förskolor i länet. Det visar slutrapporten från det regionala livsmedelsprojekt som gjorts för att undersöka hur specialkost för allergiska barn hanteras i förskoleköken.
16 av 49 kommuner i Västra Götalands län har deltagit i projektet som nu slutredovisas. Verksamheter som serverar mat till känsliga konsumenter, till exempel allergiska barn, är skyldiga att ha rutiner som försäkrar att rätt mat kommer till rätt person. Rutinerna bör vara skriftliga så att även tillfällig personal och sommarvikarier gör rätt. 40 procent anger att de har rutiner, 20 procent saknar rutiner och 40 procent har inte svarat på frågan.
Personal, som jobbar med maten, ska ha kunskap om vilka risker olika typer av mat kan innebära för olika typer av allergier. Ett laktosintolerant barn kan ofta klara små rester av laktos i maten, medan spår av nötter kan vara livshotande för ett nötallergiskt barn. På många förskolor deltar förskollärarna i mathanteringen, vilket gör att all personal behöver kunskap. På hälften av förskolorna har all personal fått utbildning i allergikosthantering. Drygt 40 procent uppger att personalen saknar särskild utbildning och 5 procent har inte svarat. Trots att utbildning saknas i vissa fall anger drygt 70 procent av förskolorna att personalens kunskap är tillräcklig.
Att förskolor uppfyller kraven på livsmedelssäkerhet kontrolleras av kommunernas miljönämnder (eller motsvarande nämnd) vid den offentliga kontrollen av livsmedelsföretag. Där fortsatt uppföljning behövs görs den av varje kommun.
Att samordna kommunerna i denna typ av projekt är en del av Länsstyrelsens uppgift att samordna och vägleda kommunernas verksamhet med livsmedelskontroll säger Maria Möller, länsveterinär på Länsstyrelsen.
Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götalands Län