Artikeln publicerad: 100114
Tips och råd för att undvika frysskador
Tips och råd för att undvika frysskador
Trygg-Hansa har tagit emot ungefär 100 samtal per dag den senaste veckan om uppkomna s.k. frysskador i bostäder eller med en önskan om att få tips om hur man kan undvika skador.
- Hittills har vi registrerat ungefär 70 frysskador i hus över hela Sverige under de två första veckorna i januari, vilket är att jämföra med drygt 130 frysskador under hela 2009, säger Johan Eriksson, presschef på Trygg-Hansa.
Tips för att undvika frysskador i sommarstugan:
- Stäng av vattnet inför vintern
- Töm rör, varmvattenberedare på vatten om du inte ska vara i huset över vintern. Har du vattentoalett, töm spolcisternen.
- Häll frostskyddsmedel i diskho, tvättställ, toalettstol och golvbrunnar.
- Ha gärna på grundvärme (ca 5-10 grader) i stugan.
- I kök och badrum kan du gärna låta värmen vara lite högre, ca 15 grader varmt.
- Kontrollera isolering runt fönster och dörrar.
- Har du diskbänken mot en yttervägg, lämna gärna skåpsdörrarna öppna, så att värmen kan cirkulera även där.
- Ett strömavbrott kan leda till frysskador. Kontrollera gärna din stuga regelbundet.
Tips för att undvika frysskador i permanentboenden:
- Vid sträng kyla, kontrollera rör och vattenledningar, så att ingen läcka uppstår.
- Vid strömavbrott tar det några timmar innan värmen sjunker och blir det för kallt i huset finns risk för frysskador. Då är det bra att låta vattnet rinna, för att förhindra frysning. Eller spola lite då och då.
- Om du misstänker ispropp, stäng av vattnet till huset helt och hållet. Kontakta en VVS- firma och ditt försäkringsbolag
- Vattenledningen går inte alltid sönder där isproppen sitter, utan där ledningen är svagast t ex vid en koppling. Var uppmärksam på läckor när det blir töväder.
Övrigt:
- Vid mycket snöfall, tänk på att snömassorna blir tunga när det blir töväder. Skotta gärna undan snö från taket, så att inte belastningen blir för hög.
- Trygg-Hansa har en självrisk på 10 000 kr för skada som beror på frysning, men även ett aktsamhetskrav som säger att man måste vidta skäliga åtgärder för att förhindra frysning.
- Mer information finns på: http://www.trygghansa.se/04Privat/Page3654.html