När nöd bryter lag - ett bergslagen i västgötsk gränsbygd
Lindens krona
Åke Åkesson
Blombergska bokhandeln
Folkhögskoleläraren Åke Åkesson debuterade 1978 med en bok om Ragnar Jändel och fortsatte 16 år senare med en genomgång av Björn-Erik Höijers prosa.
Tre år senare kom den skönlitterära debuten med romanen Mörksuggans tid.
Med Lindens krona avslutar han nu denna trilogi.
Bergslagen, som sträckte sig också in i västgötska tassemarker, har även inspirerat Åkesson till faktaboken Invandrare i Bergslagen.
Bakom alla tekniska och humanitära framsteg står ofta den lilla osedda och utsatta människan.
Rebecka är en sådan, genom sitt judiska ursprung är hon ifrågasatt. Fördomar och vidskepelse grasserar redan under karolinertiden.
Hon har färdats från Stockholm, Arboga och till Lindesberg men blivit bestulen på både väska och intyg att hon inte varit smittad, pesten härjade denna tid svårt i huvudstaden. Hon hade ställts inför domarskranket.
Hon hålls i husarrest och göms också på hemlig plats. När en forkarl ligger på sitt yttersta yppar han var väskan förvaras.
Lindesberg drabbas 1688 av en storbrand och man förbjuder en återuppbyggnad av staden.
Men kopparslagaren Finnolf gör ett svartbygge, och väl igång med detta följer de andra bogarna med. Nöd bryter lag.
Åke Åkesson har verkligen granskat protokoll och andra annaler; och intressantast är romanen där författaren sätter kött på de torra rättegångsprotokollen. Man får här en god inblick i allmogens bistra situation och inte minst då om dessa som hade det svårast att klara livhanken.
Här finns härliga formuleringar som jag hoppas i minnet kunna bevara - som denna: "
i nattens mörker stiger hon fram på nytt med det förlorades hela oåtkomlighet". Ett hjärtats ungdomliga saga smyger sig fint in i berättelsen.