Globala kyrkoveckan
Den 16-23 november firas runt om i världen gudstjänster med inslag om klimat och miljö.
Ett klimat i förändring utmanar vårt hopp om fred och försoning i världen. Därför är det klimatets konsekvenser som står i fokus när vi uppmärksammar Kyrkornas globala vecka på temat Skapelsefeber. Förutom att värna och vårda Guds skapelse handlar arbetet med att bromsa klimatförändringarna om solidaritet med de fattigaste och mest utsatta. Miljöhoten väcker även djupare frågor hos oss själva, hur vår livsstil påverkar världen omkring oss. De senaste årens klimatforskning har till och med givit upphov till ett helt nytt ord som många av oss kan känna igen: klimatångest.
Det är vi i den rika delen av världen som i första hand står för utsläpp av växthusgaser, men det är människor i de fattiga delarna som får betala det höga priset.
"Inget är sig likt. När jag var pojke visste vi vilken månad regnet skulle komma och när torrtiden var på väg. Idag är det torka året om." säger Loubin Sagal från Kenya.
"Det finns ingen rättvisa i världen!" Så svarar Mahamoud i Västafrika på frågan varför regnet inte kommer som förr. Detta är bara två av de röster som höjs i oro över ändrade livsbetingelser.
I gudstjänsterna som firas på Kinnekulle kommer det att finnas inslag om klimat och miljö i förböner och kollektändamål. På söndagens gudstjänst i Forshem (23/11) tas det upp en rikskollekt till Hela Världen, som är det nya samlingsnamnet för Svenska kyrkans internationella arbete. Musikkonfirmanderna medverkar i denna gudstjänst.
Den globala veckan avslutas på söndagskvällen (23/11) med en ekumenisk gudstjänst på Ringsbacken, med predikan av kh Falkenberg och sång av den Ekumeniska kören. Kören medverkar ännu en gång under veckan, nämligen redan under onsdagens gudstjänst på Hällesäter i Hällekis.