Glädjande att återvinning av mjukplast nu är möjlig
Från och med den 1 november kan alla svenskar samla in förpackningar av mjukplast för återvinning i alla Sveriges kommuner. Återvinningen av mjukplast beräknar insamlingsföretaget FTI minskar utsläppen av klimatpåverkande CO2 med 100 000 ton per år i Sverige.
Hittills har förpackningsinsamlingen i Sverige begränsats till s.k. hårdplast vilken samlats in för återvinning. Mjukplast har samlats in i endast 107 kommuner och då bränts för energiåtervinning. Plast görs av fossil olja och när plast brinner sker utsläpp av klimatpåverkande fossilt koldioxid. Varje kilogram plast som brinner orsakar lika mycket utsläpp som en liter olja.
Återvinning av plast ger en dubbel klimatvinst. Dels sparar vi energi på att slippa tillverka ny och dels slipper vi utsläppen när plasten förbränns. Därför är det glädjande att vi nu kan börja lämna in mjukplast för återvinning, säger Svante Axelsson.
Sedan regeringen 2007 ändrade förordningarna kring återvinningen av förpackningar har det varit oklart vem som har ansvaret att informera konsumenterna om insamlingen. Tidigare har kommunerna och förpackningsinsamlingsföretagen haft ansvar.
Det har varit urusel information om den här förändringen hittills, jag hoppas att regeringen nu uppmärksammats problemet och ser till att det blir klarlagt vem som har ansvaret att informera, säger Svante Axelsson.
Företaget FTI som ansvarar för insamlingen av plastförpackningar kommer att starta en reklamkampanj inom kort. Men Naturskyddsföreningen tycker inte att det undantar kommunerna från ansvar.
Vill man vara en klimatsmart kommun så är man intresserad av att minska utsläppen i kommunen och då når man ut till medborgarna för att underlätta en ökad insamling, säger Svante Axelsson.
Förpacknings och Tidningsinsamlingen FTI beräknar att man kommer att kunna samla in mellan 40 och 50 tusen ton mjukplast i hela landet per år. För varje ton mjukplast som återvinns sparas utsläpp av ca 2 ton koldioxid.