Svensk Kassaservices tjänster via lantbrevbäringen upphör om en månad
Om en månad, den 28 november, upphör Svensk Kassaservices tjänster via lantbrevbäringen. Alternativen är bland annat brevgiro och autogiro. Äldre och personer med funktionsnedsättning boende i glesbygd får en liknande betalservice som i dag från den 1 december.
Mer än 98 procent av befolkningen väljer i dag brevgiro, Internetbank eller uttagsautomater för att betala räkningar och ta ut pengar endast 1-2 procent använder vanligen Svensk Kassaservice. Därför avvecklas Svensk Kassaservice under andra halvåret 2008, efter ett beslut i riksdagen.
Brevgiro och autogiro är två alternativ till Svensk Kassaservice för att betala räkningar. För den som är van vid datorer kan Internetbank vara en möjlighet, säger Sten Selander, chef för postavdelningen på kommunikationsmyndigheten PTS, som har fått i uppdrag av regeringen att informera och utbilda om alternativen till Svensk Kassaservice.
För att ta ut pengar är det uttagsautomater, banker och butiker som erbjuder den typen av tjänster som är alternativen.
Nytt alternativ för dem som har långt till en bank
I en upphandling av betaltjänster som PTS har genomfört, har målet varit att inget hushåll ska ha längre än 30 km till en bank. För de flesta hushåll som har längre än 30 km till en bank har PTS därför upphandlat en speciallösning. Den innebär att ICA Banken och Kuponginlösen öppnar fasta serviceställen på 15 orter i samarbete med bland annat butiker, i takt med att Svensk Kassaservice stänger. Där kan man betala räkningar med kontanter och kort samt ta ut kontanter från kort och Plusgiroavi.
I 73 landsbygdsområden kommer ICA Banken och Kuponginlösen att erbjuda en tjänst som gör att man kan betala räkningar med kontanter och lösa in Plusgiroavi. Tjänsten utförs via Postens lantbrevbärare, eftersom Posten är underleverantör till ICA Banken och Kuponginlösen. Start är den 1 december.
Äldre och funktionsnedsatta i glesbygd får liknande tjänst som i dag
Den som i dag på grund av ålder eller funktionsnedsättning får sin post till tomtgränsen och kan ta ut pengar och betala räkningar hos Postens lantbrevbärare vid sin bostad, får en liknande service från den 1 december 2008. Av vem, och hur, tjänsterna kommer att utföras kan PTS inte informera om ännu, eftersom upphandlingen pågår. PTS återkommer med mer information.
PTS har ett informations- och utbildningsuppdrag
PTS har fått i uppdrag av regeringen att informera och utbilda om alternativ till Svensk Kassaservice. Myndighetens broschyr finns sedan i slutet av maj på alla Svensk Kassaservices serviceställen. Broschyren har även delats ut till dem som uträttar kassaärenden via lantbrevbäraren. För dem som vill ha extra hjälp finns en upplysningstjänst via telefon. PTS annonserar även i dagspress om förändringen.
Myndigheten har också gjort ett direktutskick till de cirka 20 000 pensionärer som fortfarande får pensionen via utbetalningskort och anordnat utbildning på ett antal orter runt om i landet i samråd med bland annat pensionärsorganisationerna.