Artikeln publicerad: 081025
Unikt konstskåp från 1600-talet finns nu på internet
I det Augsburgska konstskåpet från 1632 samlades exotiska ting, nya uppfinningar och tekniskt komplicerade föremål. Konstskåpet tillhörde ursprungligen Gustav II Adolf, men skänktes senare till Uppsala universitet. Från och med idag finns detta unika universalmuseum i miniatyr också i en virtuell presentation på internet.
Det Augsburgska konstskåpet är ett fantastiskt konstverk, fullt av lådor och lönnfack. I dem fanns omkring tusen föremål som skulle spegla 1600-talets vetande - allt från medicinska instrument, som örslevar och koppningsglas, till spel av olika slag och naturalier, bland annat en torkad krokodilunge. Skåpet innehöll också praktiskt användbara föremål, till exempel en spinett med ett automatiskt spelverk, toalettartiklar och ett reseapotek. Alla ytor är fyllda med dekorationer och miniatyrmålningar.
Det var de protestantiska rådsherrarna i Augsburg som mitt under 30-åriga kriget gav Gustav II Adolf det exklusiva skåpet i gåva. Det var placerat på Uppsala slott innan det 1694 skänktes till Uppsala universitet. Konstskåpet placerades i det dåvarande universitetshuset, nuvarande Museum Gustavianum, där det återigen står. En virtuell presentation har funnits på museet sedan i våras, och det är den som nu läggs ut på internet.
- Det känns enormt roligt att med hjälp av modern digital teknik kunna visa upp konstskåpet i all sin glans. Det är ett pionjärarbete inom museivärlden och verkligen ett lyft för museet, säger museichef Ing-Marie Munktell.
Med hjälp av den virtuella presentationen kan besökaren komma in i skåpets inre, studera detaljer eller fördjupa sig i konstskåpets historia. På Museum Gustavianum har man bland annat fört diskussioner med gymnasieskolor om att konstskåpet ska kunna användas i undervisningen. Den virtuella presentationen omfattar än så länge ett hundratal av föremålen, desamma som finns utställda på museet.
- Vår ambition är att successivt fylla på med ytterligare föremål som idag är magasinerade. I framtiden kommer man alltså att kunna se sådana föremål på internet som inte finns utställda på museet, berättar projektledare Anna Sjögren vid Uppsala universitets konstsamlingar, Museum Gustavianum.
Se konstskåpet på Museum Gustavianums hemsida.