Artikeln publicerad: 081021
Ny bok från Riksarkivet - Gudomlig nåd

En man som haft två systrar som älskarinnor har gjort sig skyldig till incest enligt medeltida regler. Han skriver till penitentiarian i Rom och får nåd.
En annan man vill gå vidare i karriären som präst. Hans förflutna hindrar honom, eftersom han i 20-årsåldern tagit livet av en vän. Han beskriver händelsen som uppfattas som ett misstag. Också han får nåd av penitentiarian.

Kyrkans lagar och regler var strikta under den katolska medeltiden. Man fick till exempel inte ha någon kroppslig defekt för att bli präst. Inte heller fick man gifta sig med någon som man var släkt med inom fyra led. Man fick precis som i dag inte skada eller döda någon medmänniska. Var man präst fick man inte ens vara närvarande när något sådant hände eftersom man då kunde riskera bannlysning. Ägg och mejeriprodukter var förbjuden mat under fastetider.
Möjligheten fanns att få syndernas förlåtelse och kunna börja om. Många sökte den utvägen. I det påvliga penitentiariearkivet finns totalt omkring 450 handlingar som handlar om svenskar från tiden mellan 1410 och 1526. De berör 550 personer.

Penitentiarian var ett av många ämbeten inom det påvliga hovet, kurian, ofta kallat ”botgöringsdomstol”. Den nu utgivna boken Auctoritate Papae sammanställer bevarade dokument ur penitentiarian från den medeltida kyrkoprovinsen Uppsala, som inbegrep ärkestiftet Uppsala samt stiften Linköping, Skara, Strängnäs, Åbo/Turku, Västerås och Växjö. Provinsen utgjorde nästan hela Sverige och Finland av i dag, utom Skåne, Blekinge och Halland som tillhörde den danska provinsen Lund samt Bohuslän och Härjedalen som tillhörde den norska provinsen Nidaros (Trondheim). Uppsala var till ytan en av de största provinserna i hela kristenheten.
De allra flesta av texterna har aldrig tidigare publicerats.

Boken är resultatet av ett arbete som pågått sedan 1990-talet, dels med att inventera de svenska handlingarna i penitentiarian, dels med att sammanställa och ge ut dem och skriva de kompletterande texterna kring främst penitentiarian och dess grundvalar. Arbetet har i olika delar finansierats av Riksarkivet, Riksbankens Jubileumsfond och Vitterhetsakademien. Boken publiceras av Riksarkivet och släpps den 23 oktober.

Mer information:

www.statensarkiv.se/penitentiarian - där finns mer information och möjlighet att beställa boken till en kostnad av 250 kronor + porto. Texterna i boken är på engelska och latin.

Pressmeddelande från: Riksarkivet