Artikeln publicerad: 081017
Solen osäker D-vitaminkälla

Strålsäkerhetsmyndigheten ändrar inte sina råd om solskydd efter sommarens debatt om D-vitamin. Det står klart efter samråd med myndighetens vetenskapliga UV-råd och värdering av de rapporter som presenterats.

Under sommaren har olika rapporter som visar risker med låga D-vitaminnivåer lyfts fram. I det sammanhanget har man pekat på solens positiva effekt för D-vitaminproduktion. Strålsäkerhetsmyndigheten har följt rapporteringen men ser ingen anledning att ändra sina rekommendationer.
– Det är stor skillnad på normal vistelse i solen så D-vitamin bildas och att sola så man riskerar skadliga UV-doser. Våra solråd handlar om att man ska undvika att bränna sig i solen, eftersom man vet att det kan öka risken för hudcancer. Det gäller inte minst barn, som har känsligare hud än vuxna, säger Karin Westermark på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Fyra solråd för dig som tänker åka utomlands i vinter:

  • Njut av solen men bränn dig inte!
  • Sätt på dig hatt, solglasögon och kläder som skydd.
  • Lär dig skuggtestet: är skuggan kortare än du själv, ska du vara extra försiktig,när skuggan är längre än du själv är solen inte lika skadlig.
  • Använd solskyddskräm som komplement.

Studier visar att skandinavisk befolkning inte har lägre D-vitaminnivåer än befolkning som lever i södra Europa. Eftersom den svenska vintersolen är för svag för att kunna sätta igång hudens D-vitaminproduktion, berikar vi livsmedel som margarin och mager mjölk med D-vitamin. Det ingår även naturligt i livsmedel som bland annat fet fisk.

Solarium är inget bra alternativ för att få D-vitamin eftersom UV-strålningens sammansättning är annorlunda än i den naturliga solen. Solarier innehåller förhållandevis mer UVA-strålning, som inte bidrar till D-vitaminproduktionen men däremot ökar risken för hudcancer. Att åka utomlands och sola på vintern, när kroppen är vinterblek och ovan vid sol, ökar riskerna för att man bränner sig och därmed också för hudcancer.

I debatten har särskilda riskgrupper för brist på D-vitamin lyfts, som mörkhyade, äldre och personer som bär heltäckande klädsel. Misstänkt D-vitaminbrist är en medicinsk fråga.

– Om vissa grupper behöver höja D-vitaminnivåerna måste detta göras på ett kontrollerat sätt vilket inte är möjligt genom att rekommendera UV-strålning. Det finns studier som visar att förhöjda D-vitaminnivåer har en negativ effekt på hälsan, något som har visats också för andra vitaminer, säger professor Ulrik Ringborg, ordförande i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga UV-råd. Därför är det viktigt att man först gör välkontrollerade studier för att undersöka eventuella positiva och negativa effekter med en höjd D-vitaminnivå.

Fakta:

Antalet hudcancerfall ökar kraftigt i Sverige. 2006 registererades cirka 47 000 nya tumörer, varav drygt 2000 var maligna melanom, den allvarligaste formen av hudcancer. Mellan åren 2000 till 2006 ökade antalet fall av malignt melanom med 40 procent. Hudtumörerna är alltså inget litet hälsoproblem, och det är våra solvanor är den främsta orsaken till hudcancerökningen.

Pressmeddelande från: Strålsäkerhetsmyndigheten