Verkliga skälet till finanskrisen?
Oljepriset har under senaste 5 åren stigit drastiskt från att tidigare ha legat under 40 dollar per fat (1 fat är 159 liter). För ett halvår sedan passerade priset 100-dollarsvallen och steg snabbt till en rekordnivå på 140 dollar. Orsaken till denna prischock står att finna i att världsproduktionen sedan 3 år tillbaks har legat relativt oförändrad på 85 miljoner fat per dag trots att efterfrågan ökat. Stagnationen i oljeproduktion förklaras bland annat av att raffinaderikapaciteten inte byggts ut tillräckligt för de mer tjockflytande oljor som behövs för att ersätta de sinande lättflytande oljorna.
Priset på oljeprodukter, exempelvis bensin och diesel, har alltså stigit drastiskt i USA liksom i många utvecklingsländer där skatter och avgifter inte utgör en så stor del av priset som i Sverige. Medan bensinprishöjningen i Sverige varit ca 10 % har den i USA dubblerats och i utvecklingsländer nära tredubblats.
Världsekonomin som hittills kunnat tuffa på med hjälp av billig olja har alltså kommit in i en ny fas. De amerikanska hushållen har fått spendera allt mer på inköp av bensin och olja samtidigt som de måst betala av sina bostadslån. Även om den akuta finanskrisen löses, vilket vi får hoppas, kommer marknaden sannolikt inte tillbaks till ett läge då billig olja smörjer ekonomin.
Toppmötet i Härnösand får alltså en extra aktualitet eftersom nyckeln till framtida ordning i världsekonomin heter alternativ energi. Sverige som endast har ett 40-procentigt beroende av fossila bränslen jämfört med 80 % för världen i övrigt har en verklig chans att bli ett föregångsland när det gäller att minska oljeberoendet.