Artikeln publicerad: 081008
Fotoutställning i Medelplana


Storegården i Västerplana, fotgraf Anders Karlsson den kände bygdefotografen. Året är 1934.

Nu kommer den traditionella fototräffen som Kinnekulle Hembygdsföreningen brukar anordna på hösten, i höst kommer detta att vara arrangerat en hel helg. Under tidigare år har träffarna varit under en vårlördag och en höstlördag, ett nytt grepp är att ge besökarna ökad tillgänglighet till föreningens stora bildarkiv. Temat för höstens fototräff är "Torp och gårdar på Kinnekulle". Föreningen har under verksamhetsåret arbetat med torpinventeringar som sedan har presenterats på hemsidan.

Tidigare sekreterare i föreningen Arthur Andersson, dokumenterade mycket då han jobbade som kamrer på Cementa. År 1980 gjorde Arthur en torpinventering främst i Österplana och Medelplana socken gällande fastigheter som tidigare tillhört Cementa. Denna inventering ligger till grund för ett fortsatt arbete för föreningen. Alla torp och gårdar har en "själ", människor som levt i husen har lämnat sina avtryck och historierna lever vidare. "Vem är inte nyfiken på vem som byggt och levt i det hus man bor i? Vilka var de människor som levde under knappa förhållanden som torpare etc?"

Storegården i Västerplana bär som många andra gårdar på en historia. Gården är gammal och tillhör sedan många år Hällekis Säteri. I början av 1900-talet flyttade familjen Gustavsson från Örslösa. Det var Gustav och Charlotta Gustavsson som kom med några av sina barn, sönerna Viktor, Hilmer, Elis och dottern Ellen till gården. Gården ägdes av "Rikeman" Johan och Johanna Andersson (Johanna var släkt med Charlotte), de hade inga egna bröstarvingar och därför kallade de till sig familjen från Örslösa. Paret Andersson hade bygget sig ett nytt hus ett stenkast från Storegården som fick namnet "Nedre Storegården "och därför behövdes en brukare till den gamla gården. När Johan och Johanna inte längre fanns i livet auktionerades gården ut, sonen Viktor var med vid auktionen men blev överbjuden av förvaltaren vid Hällekis Säteri.

Viktor som gift sig med Gerda Lundberg (dotter till handlaren i byn), blev kvar på Storegården och arrenderade denna av Hällekis Säteri. Viktor och Gerda fick de 8 barn. Viktor dog 1938, tillsammans skötte Gerda och de äldsta sönerna Allan och Sven lantbruket. Efter Allans bortgång dec 1999, arrenderades Storegården ut som sommarbostad. Efter ytterligare några år var dock Storegården tillbaka i familjen Gustavssons släktskap, nu arrenderas gården av en dotterson till Viktor och Gerda.

Fototräffen under helgen den 18-19 oktober 2008 kommer att visa många bilder från torp och gårdar, de övriga bilderna finns naturligtvis med då föreningen vet att det finns ett stort intresse finns bland besökarna att se skolkort, konfirmationskort mm. Träffarna har blivit ett mecka för släktforskare och andra intresserade. Föreningen har också fått mycket information om de bilder som finns i bildarkivet.

Flygfotografier från bygden kommer att visa på podiet, de besökare som vet med sig att de har flygfotografier från bygden uppmanas av föreningen att ta med dessa för visning.

Som vanligt finns möjlighet till kaffe och våfflor, våffeljärnet brukar gå varmt och många lockas till fototräffen för att möta gamla och kära vänner. Mycket tid läggs på att språka om gamla tider och nya tider. Bilder säger mer än tusen ord, detta brukar föreningens fototräffar verkligen leva upp till. Föreningen hälsar alla välkomna till en helg med många bilder i Medelplana bygdegård.

Foto: Anders Karlsson
Text: Lena Brodin