Artikeln publicerad: 081006
En femtedel av världens däggdjur utrotningshotade

Världens däggdjur befinner sig i kris. Det konstaterar Internationella Naturvårdsunionen, IUCN, i sin senaste sammanställning av rödlistade arter som presenterades idag.Flera däggdjur är nära utrotning, bland andra Cross river-gorillan, sumatratigern och flera arter trädkängurur.

Mer än 1 800 forskare från 130 länder har deltagit i den hittills största kartläggningen av de 5 487 kända däggdjursarterna. Studien avslöjar att minst 1 141 av dessa är utrotningshotade, vilket motsvarar mer än en femtedel av alla däggdjur på jorden. Detta gäller de arter för vilka det finns tillräcklig kunskap om. Forskarna tror att siffran kan vara betydligt högre, att i själva verket så många som 30 procent av däggdjursarterna är utrotningshotade. Minst 76 däggdjursarter har utrotats sedan 1500-talet.

- Artutrotningen går uppskattningsvis 1 000 gånger snabbare idag än innan människan började exploatera naturen. För att kunna vända denna dystra trend och säkerställa överlevnaden för arter som schimpans, gorilla och tiger krävs nu ett rejält politiskt uppvaknande och mod till samhällsförändring, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Alldeles för många arter hamnar i den högsta hotkategorin "akut hotad". Här återfinns karismatiska arter som Amurleopard med en total population på färre än 50 djur, nordlig trubbnoshörning med bara 4-5 djur, sumatratigern med ett hundratal individer och Cross River-gorillan med 350 djur uppsplittrade på flera isolerade skogsområden.

Förlusten och förstörelsen av livsmiljöer påverkar 40 procent av alla däggdjur, enligt studien. De mest utsatta områdena är Central- och Sydamerika; Väst-, Öst- och Centralafrika; Madagaskar och Syd- och Sydostasien. Detta tropiska bälte med enorma naturrikedomar har snabbt blivit den viktigaste råvarukällan till den rika delen av världens överkonsumtion. Det vi idag ser i form av att alltfler arter hotas av utdöende är starka tecken på att de tropiska ekosystemen nu börjar krackelera.

Men inte alla arter på rödlistan är "röda". Det finns positiva exempel, som den afrikanska elefanten. Arten har gått från "sårbar" till "missgynnad".

- Det är mycket glädjande att se att den afrikanska elefanten har återhämtat sig så väl. Det är ett kvitto på att naturvårdsarbetet har gett resultat och att det går att vända negativa populationstrender, säger Allan Carlsson, tropikexpert på WWF. Samtidigt ökar hotbilden mot den afrikanska skogelefanten i takt med att regnskogarna i Kongobäckenet skövlas.

- Några få arter, där naturvården investerat stort, klättrar ner från hotlistorna. Här har vi exempel som den svartfotade illern som var utrotad i det vilda men tack vare omfattande uppfödningsprogram finns den åter igen på den amerikanska prärien. Davidshjorten har under mer än hundra år varit utrotad i det vilda. Idag finns det lyckade utplanteringsförsök i sumpområden i södra Kina där populationerna växer i det vilda. Det är mer kostsamt att gå omvägen genom dyra avelsprogram för att rädda en art än att skydda dess livsmiljöer idag och rädda kvar djur i dess naturliga livsmiljöer, avslutar Allan Carlson.

Hela rödlistan presenteras på IUCNs hemsida: www.iucnredlist.org

Pressmeddelande från: Världsnaturfonden WWF