Otillräckliga glasögonbidrag drabbar barns skolresultat
Landstingen ger låga bidrag till små barns glasögon och inga bidrag till barn under skolgången. Det drabbar barn med synnedsättning i resurssvaga familjer. En aktuell undersökning visar att så många föräldrar som 4 av 10 inte har råd med glasögon till barnen. De kan få en synnedsättning som inte går att behandla senare. Barn som saknar glasögon kan inte hänga med i skolan med dåliga resultat som följd.
Majblommans kartläggning av glasögonbidrag till barn, som sammanfattas i rapporten "BRILLER och BARN", visar på mycket allvarliga brister.
Bara i fyra landsting är glasögon till barn gratis och i Stockholms läns landsting drogs bidragen in år 2004. I andra landsting ges mellan 400 och 500 kronor. Bidragen gäller glasen, bidrag till bågar ges oftast inte. Men bågar och standardglas för barn kostar mellan 1.000 och 2.500 kronor. Bidragen erbjuds dessutom bara till barn till och med 7 års ålder trots att synen inte färdigutvecklad förrän vid 8 till 10 års ålder.
- Politiker borde betrakta nedsatt syn och synfel på samma sätt som nedsatt hörsel eller annan funktionsnedsättning, säger Lena Holm, Majblommans generalsekreterare. Glasögon till barn bör ses som medicinsk behandling eller hjälpmedel för en funktionsnedsättning för att barn ska kunna utvecklas och hänga med i skolan och delta i gemenskapen med sina kamrater.
Problemen börjar i skolan
Glasögonen ges för att rätta till ett brytningsfel (översynthet, närsynthet och astigmatism). Barnet riskerar annars att få en synsvaghet (amblyopi) som beror på bristande stimulering.
Ju tidigare man startar behandling desto bättre möjlighet till ett bra resultat. Glasögonen ska användas ständigt för att synen ska utvecklas på bästa sätt. Barn som saknar glasögon får problem i skolarbetet med huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter.
4 av 10 har inte råd med glasögon
Undersökningen visar att 12 procent av de tillfrågade som har barn som bor hemma har varit tvungna att vänta med att beställa eller hämta ut glasögon till sina barn eftersom de inte hade råd just då.
- 12 procent har av ekonomiska skäl varit tvungna att vänta med glasögon till sitt/sina barn
- 70 procent svarar att barnet/barnen inte har behövt glasögon
- 18 procent har haft råd med glasögon till sitt/sina barn
Av de föräldrar som uppger att deras barn behöver glasögon har 4 av 10 inte haft råd med glasögon.
Starkt stöd hos allmänheten för glasögonbidrag till barn
Majblomman lät Novus Opinion ställa frågor den 12-13 augusti. Svaren från 1000 intervjuer visar att 9 av 10 anser att barn med synnedsättning bör få bidrag till glasögon (på samma sätt som barn med nedsatt hörsel får hörhjälpmedel). En majoritet av dem anser att bidraget bör utgå oavsett föräldrarnas inkomst.
- 54 procent tycker att barn med synfel bör få bidrag till glasögon
- 39 procent tycker att bidrag till barnglasögon bör vara inkomstprövat
- 4 procent tycker inte att barn med synfel bör få bidrag till glasögon
- 3 procent vet inte/har ingen uppfattning
Allt fler barn i hushåll med låg ekonomisk standard
Andelen barnhushåll med låg ekonomisk standard har ökat kraftigt under senare år och uppgick under 2007 till 12 procent. En svagare ekonomi kan få effekter på barns möjligheter att delta i fritidsaktiviteter, deras boendemiljö, utbildning och även hälsa.
Majblomman delade i fjol ut närmare 22 miljoner till barn i Sverige som har det besvärligt på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller social situation. Nödvändiga saker som kläder, skor och glasögon ligger i topp.