T-Forden satte även sina hjulspår i Sverige
I dagarna är det exakt 100 år sedan den första T-Forden såg dagens ljus. Med T-Forden satte Henry Ford världen på hjul.
T-Forden har även inneburit mycket för svensk bilhandel och bilindustri. I Stockholm-Värtan minner Uno Åhrens strikt funkisinspirerade industribyggnad om en bortglömd svensk industriepok - sammansättningsfabrikerna!
Med T-Forden öppnades även ett transportmedel för "vanliga" människor - massbilismen var född. Totalt tillverkades 15 miljoner T-Fordar varav 50000 såldes i Sverige. Bilarna skeppades i lådor, CKD-units - completely knocked down-enheter - för sammansättning i Sverige.
Under många år drev Ford en stor "bilfabrik" i Värtan, närmare bestämt Stockholms Frihamn, för sammansättning av inledningsvis T-Fordar men med åren allt fler Ford-modeller. Även i Köpenhamn fanns en stor sammansättningsfabrik som servade bilhandeln på motsvarande vis.
- Sammansättning av bilar var en stor och idag bortglömd svensk bilindustri långt in på 50-talet, i Värtan arbetade som mest 700 personer, berättar Anna Müller, VD för Ford Motor Company Sverige och med eget förflutet i lokalerna under 90-talet.
Anledningen till "bilfabriken" var framför allt tull och skatter, men också rent praktiskt, logistiska, då det inte fanns fartyg som kunde transportera hela bilar på ett tillfredsställande vis. Mellan 25-30 bilar monterades och lackerades per dag i Frihamnen.
- Verksamheten i avvecklades successivt i slutet av 50-talet. Ford kom dock att behålla lokalerna för bil- och reservdelslager samt kontor långt in på 90-talet, berättar Anna Müller vidare. Totalt "tillverkades" 28634 "svenska" Fordar, varav modell T var den första.
Egon Widigs är Ford-veteran. Från 1971 fram till flytten 1994 arbetade han i Värtan.
- 1971 var det fortfarande en komplett verksamhet i lokalerna. Bilarna lossades i Frihamnen, transporterades över av stuvarna som körde fram till fabriksgrinden där vi sedan tog över. De fick gå på en lina där de kompletterades med detaljer specifika för svenska marknaden. På den tiden arbetade 200-300 personer i Värtan.
- Inledningsvis hade importverksamhet bedrivits i Tullhuset på Stadsgårdskajen. Den första fabriken byggdes dock på Lindarängen i slutet av 20-talet och kom att byggas ut allt eftersom.
- När fabriken invigdes efter tillbyggnad etapp 2, 1945, betraktades den som Europas modernaste bilfabrik. Då fanns till exempel egna sömmerskor som sydde klädslar. Det var en komplett bilfabrik som få kommer ihåg idag eftersom det är en generation som håller på att försvinna, berättar Egon Widigs.
Idag finns industribyggnaden kvar, och den är av stort byggnadshistoriskt värde då den räknas som ett mycket representativt exempel på svensk funktionalism. Huset ritades av arkitekten Uno Åhrén och uppfördes 1930-31. Den ersatte då en enklare byggnad där sammansättning inledningsvis skett.
När den T-Forden konstruerades hade Henry Ford en vision om en bil för alla. 1908 kostade en T-Ford 950 dollar men 1927 hade priset sjunkit till 250 dollar. En fyrcylindrig motor med 20 hästkrafter drev den 550 kg tunga bilen framåt. Toppfarten var 70 km/h.
- T-Forden räknas som den första massproducerade bilen och började säljas 1908. Året därpå importerades de 12 första T-Fordarna till Sverige av Gjestvangs i Stockholm. I landet fanns knappt 1000 bilar detta år, berättar Anna Müller, VD Ford Sverige.
T-Forden tillverkades fram till 1927 då 15 miljoner exemplar sålts varav ca 50000 i Sverige. Under 1920-talet stod T-Forden för över hälften av den svenska bilparken.
Förutom Gjestvangs i Stockholm importerade även Amerikanska Bilimporten i Malmö T-Fordar. 1919 bildade Ford ett skandinaviskt bolag i Danmark och sommaren 1924 ett eget bolag i Sverige. Genom det första egna bolaget fick Ford igång försäljningen på den svenska marknaden och sålde under första året 10281 bilar, ett rekord som stod sig i hela 24 år, då depression och krig kom emellan.
Som kuriosa kan nämnas att företagsnamnet/varumärket Gjestvangs finns delvis kvar - idag bedrivs alltjämt bilförsäljning under företagsnamnet på flera orter i landet - dock med prefixet MotorCentrum och med olika ägare.
I Malmö finns Ford-återförsäljaren Hedbergs - redan 1927, under det näst sista året med T-Forden, började de att sälja märket, och räknas allt jämt till en av landets främsta återförsäljare. Företaget är även kvar i familjen Hedbergs ägo.