Artikeln publicerad: 080930
KSS firar pacemakerns 50-årsjubileum med utställning och föreläsningar

Den 8 oktober är det 50 år sedan den första permanenta pacemakern opererades in på en patient. Operationen gjordes på Karolinska sjukhuset i Stockholm. I Skövde opererades den första pacemakern in tio år senare, år 1968. På KSS firas 50-årsjubileet på onsdag i nästa vecka med utställning i entréhallen och på kvällen med föreläsningar om hjärtsjukvårdens utveckling.

Onsdagen den 8 oktober firar Kardiologkliniken på Kärnsjukhuset i Skövde (KSS) pacemakerns 50-årsjubileum, denna svenska uppfinning som har räddat livet på tusentals människor.

Dagen firas med en utställning i entréhallen där besökarna får titta på och känna på pacemakerdosor från olika tider. Där finns till och med världens minsta pacemaker som specialtillverkades för en baby. Personal finns på plats hela dagen för att informera och svara på frågor. På kvällen föreläser narkosläkare Tore Donslund och hjärtläkare Erik Frick om hjärtsjukvårdens utveckling genom tiderna och hur det är att vara pacemakerbärare.

- Pacemakern har med tiden blivit allt mindre och tekniken alltmer avancerad, berättar hjärtläkare Erik Frick. Från att i början ha stimulerat hjärtat med en fast rytm hela tiden, oavsett om patienten var i vila eller ansträngde sig, kan pacemakern idag variera hjärtfrekvensen på ett sätt som mycket liknar kroppens normala styrning av hjärtat.
- För många som får en pacemaker förändras livet till det bättre. Att slippa svimningsattacker och att åter kunna ta långa promenader, motionera, cykla och leva ett normalt familjeliv har stor betydelse för livskvaliteten.

Information om pacemakerdagen kommer att finnas i annonser i Skaraborgstidningarna.

Fakta:

Den 8 oktober 1958 opererades den första permanenta pacemakern in på en patient. Det skedde på Karolinska sjukhuset i Stockholm och operatör var doktor Åke Senning. Konstruktör till uppfinningen var ingenjör Rune Elmqvist. Patienten som fick den första pacemakern var 43 år gammal och fick ytterligare 43 år med sin familj. Han överlevde både kirurg och uppfinnare. Under sin livstid fick patienten totalt 22 olika pacemakers.

År 1968 opererade doktor Ib Kruse in den första pacemakern på en patient på gamla sjukhuset i Skövde. Ytterligare 12 patienter fick en pacemaker i Skövde det året. 2007 var antalet uppe i 253. Idag finns cirka 1 400 personer i Skaraborg som har pacemaker och ca 41 000 i Sverige totalt. Att operera in en pacemaker är idag ett enkelt ingrepp som tar cirka en timma och utförs med lokalbedövning.

Pressmeddelande från: Skaraborgs Sjukhus