EU ifrågasätter Sveriges definition av betesmark
Sveriges nya definition av betesmark, som ligger till grund för en del av gårdsstödet, är för komplex och innehåller för många undantag. Det anser EU-kommissionen i en kommentar till Jordbruksdepartementet och Jordbruksverket. Bakgrunden till förslaget om en ny definition är att Sverige fått kritik för att ge gårdsstöd till betesmarker med allt för många träd.
EU positiva till biologisk mångfald
I sin kommentar till den nya definitionen är EU postiva till att Sverige vill stödja och bevara den biologiska mångfalden i betesmarkerna men ifrågasätter om detta ska finansieras av gårdsstöd. För en del av markerna kan andra typer av stöd tas fram, exempelvis inom landsbygdsprogrammet, men inga förslag är färdiga.
Konstruktiv lösning
Jordbruksverket analyserar just nu EU-kommissionens svar och arbetar tillsammans med jordbruksdepartementet för att lösa betesmarksfrågan på ett så konstruktivt sätt som möjligt. Sverige granskas ständigt av EU:s revisorer och vi kan bli återbetalningsskyldiga av mångmiljonbelopp om de anser att vi betalat ut stöd på felaktiga premisser.
- Vi har bildat en arbetsgrupp med experter som kan miljöområdet, stödfrågor och landsbygdsprogrammet, vars uppgift är att analysera kommissionens svar och vilka förändringar vi måste göra, säger Birgitta Ek som är chef för Jordbruksverkets stödavdelning. Risken för sanktioner från EU är stor om vi inte gör något.
Blockinventering
Just nu genomförs en inventering av jordbruksmarken i Sverige med målet att förbättra kvaliteten på Jordbruksverkets arealuppgifter i blockdatabasen som ligger till grund för stödansökan. Kommissionens synpunkter kommer att påverka arbetet genom att de som inventerar jordbruksmarken tar hänsyn både till nuvarande definition av betesmarker samt en definition som EU kan acceptera.
Fortsatt skötsel av betesmarkerna
Som lantbrukare är det viktigt att fortsätta sköta sina betesmarker. Inför nästa års stödansökan kommer Jordbruksverket att ta fram informationsmaterial, och under tiden går det bra att hålla sig uppdaterad via Jordbruksverkets webbplats.