Antraxbakterier skulle stoppa vapenleveranser till Ryssland
Antrax- och rotsbakterier användes för att stoppa vapenleveranser till Ryssland under första världskriget. Bakom denna märkliga sabotageexpedition till norra Norge och Finland vintern 1916-17 stod den svenske adelsmannen Otto von Rosen.
Då glasampuller innehållande antraxbakterierna hittades och undersöktes 80 år senare blev det något av en världssensation. Det visade sig nämligen att de farliga bakterierna ännu levde.
Otto von Rosens antraxexpedition är ett av de centrala kapitlen i finlandssvenske författaren K-G Olins fjortonde populärhistoriska bok "Tärningskast på liv och död". Boken behandlar även vapensmuggling, den så kallade jägarrörelsen och finländare i Tysklands tjänst som spioner och sabotörer under första världskriget.
Anraxepeditionen var långt ifrån det enda dådet tyskarna och finländarna organiserade. Kort efter att von Rosens liga avslöjades i norra Norge grep den norska underrättelsepolisen även en finsk bombliga i Kristiania. Finländska agenter lyckades även utföra en rad mycket spektakulära bombdåd vid vapenupplag i Archangelsk, Kandalaksja och Kilpisjärvi.
Ett annat centralt avsnitt i "Tärningskast på liv och död" berättar om vapensmugglingsfartyget "Equitys" färder hösten 1917. Den vapenlast som "Equity" förde med sig kom att få en avgörande betydelse för den vita sidan under Finlands frihetskrig 1918.
Fartygets första färd lyckades alldeles perfekt och hela vapenlasten kunde lossas i Maxmo och Larsmo i Österbotten. "Equitys" andra färd blev däremot ett fiasko.
Boken "Tärningskast på liv och död" skildrar således Finlands tillblivelse som självständig nation och framför allt motståndsrörelsens betydelse för denna. Bland annat var det tack vare säkra underrättelser från motståndsmännen som Finlands lagliga regering kunde sätta sig i säkerhet vid den kommunistiska statskuppen i januari 1918.
Boken tar också upp en kontroversiell händelse i författarens hemstad Jakobstad, nämligen avrättandet av sex ledande vänstermän samt före detta länsskreteraren Johannes Jääskeläinen.
Även om boken i huvudsak berättar om Finlands frihetskamp borde den röna stort intresse även i Sverige, eftersom en stor del av handlingen utspelar sig i Sverige och Norge.