Granskning av återvinningsstationer
Under hösten besöker kommunernas miljökontor återvinningsstationerna i länet för att se hur de sköts. Det är viktigt för alla som lämnar förpackningar och papper att det finns plats i behållarna och att det är rent och snyggt, säger Cecilia Lunder, projektledare för Miljösamverkan Västra Götaland.
Miljösamverkan Västra Götaland genomför tillsammans med miljökontoren en tillsynskampanj 15 september 14 november på återvinningsstationerna för att få en uppfattning om situationen och för att genom tillsyn minska nedskräpning och andra problem. Det kan i sin tur på sikt bidra till en ökad återvinningsgrad.
Det är producenterna som är ansvariga för att förpackningsavfallet samlas in och återvinns, och för att ordna lämpliga system för insamlingen. I många kommuner har FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, ett samordningsansvar för insamlingen. De ska då bland annat se till att stationerna sköts. Det ska finnas information om hur man sorterar och vem man ringer om det är skräpigt. Även de som lämnar förpackningar och papper på återvinningsstationerna har ett ansvar.
Det är självklart inte okej att skräpa ned eller sätta sina kassar på marken och gå, säger Cecilia Lunder.
I Sverige är målet att samla in minst 50 procent av allt förpackningsmaterial, varav minst 25 procent av materialet ska återanvändas. Från och med 2009 höjs målet till minst 60 procent, varav minst 55 procent ska återanvändas.
Enligt miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö, delmålet om avfall, ska den totala mängden genererat avfall inte öka och den resurs som avfall utgör ska tas till vara i så hög grad som möjligt samtidigt som påverkan på och risker för hälsa och miljö ska minimeras.
Miljösamverkan Västra Götaland är ett samarbetsprojekt som syftar till att effektivisera miljö- och hälsoskyddstillsynen i länet. Huvudmän är Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Västra Götalandsregionen, kommunförbunden och kommunerna i länet.