Många beredda att betala svart för hantverkare
44 procent av svenskarna kan tänka sig att betala svart för att få hantverksarbeten utförda i hemmet. 13 procent av dessa har redan gjort det. Yngre har en lättare attityd till svart hantverksarbete än äldre. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If.
En av riskerna med svartjobb är om något görs på ett felaktigt sätt. Det kan bli dyrt om det senare exempelvis uppstår en vattenskada i badrummet. Om ett våtutrymme inte är byggt enligt branschreglerna så gäller nämligen varken hemförsäkringen eller några andra försäkringar som den boende har. En registrerad hantverksfirma har oftast egna ansvarsförsäkringar som däremot täcker kostnaderna om det skulle uppstå något fel.
- Genom att bara anlita kvalificerade hantverkare med försäkring kan misstag och skador alltid ersättas, säger Björn Jonason.
På TV handlar till och med reklaminslagen om hur man kan göra en ''home makeover''. Inredningsprogrammen blir fler och tittarnas intresse verkar oändligt. Under sommarhalvåret fixas torp och sommarstugor, och inför hösten vänds blickarna åter mot våra vardagsrum och kök. Inspirerade av media väljer många att fixa själva, medan andra anlitar hantverkare.
Enligt undersökningen från If upplever var femte tillfrågad att det kan vara svårt att få tag i hantverkare och då går det fortare att själva försöka sig på renoveringen, eller låta göra jobbet svart. I gruppen 16-29 år uppgav 54 procent att de kunde tänka sig att betala svart eller hade redan gjort det, mot 38 procent i åldersgruppen 60+ som kan tänka sig, eller redan har, utnyttjat svart arbetskraft.
Enligt Skatteverket uppskattas det totala svartarbetet till 66 miljarder kronor i utebliven skatt. Byggbranschen står för en majoritet av svartjobben.
Undersökningen utfördes av TNS Gallup på uppdrag av If. 1008 personer mellan 16 och 74 år intervjuades per telefon.