Artikeln publicerad: 080901
Bygdevandring i Kestad


Vandringsledare Bengt Sjöstedt i täten - ett 50-tal vandrare följade i hans fotspår

Solen sken och i Kestad mötte ett 50-tal vandrare upp för att ta del av vandring nummer två i Kestad. Några hemvändare hade tagit sig till Kestad, ända från Göteborg fanns en syskonskara på tre personer. Denna gång anordnades vandringen på Anemossen med utgångsplats från det gamla Missionshuset. I Missionshuset fanns skolkort från åren 1922 - 1961, alla dessa år var Stina Sjöstedt småskollärarinna i byn. Denna samlingen skolkort drog många blickar till sig bl.a. Lennart Ljungqvist som nu bor i Götene och Kerstin Wärlegård (fd. Jonegård) båda n har varit uppvuxen på Storegården och nu boende i Kumla.


Lennart Ljungqvist och Kerstin Wärlegård gamla bekanta från Kestad Storegården träffades på vandringen upplevde gamla minnen tillsammans

Börje Fredriksson med hustru Margareta som idag bor på Rännagården, berättade hur byn hade förändrats sedan han kom till dit 1964. Börje känner sig nu som en riktigt kestadbo efter 44 år. År 1975 köpte de Storegården vid denna tid fanns fem gårdar utmed vägen, idag har parets son tagit över Storegården och detta är i stort den enda kvarvarande gård på Anemossen.

Efter laga skifte förändrades mycket i Kestad och även i andra byar. Markgränser flyttades, gårdar flyttades och byggdes upp på nytt. Då fanns ingen byggvaruhandel i byn, material till byggnationen hämtades i skogen och i marken fanns sten. Förändringen bidrog säkert till att även det sociala livet förändrades. Varje gård hade nu möjlighet att sköta sig själv då man hade sin gård och sin mark runt sig och var inte beroende av andra som tidigare. Kyrkan låg i malpåse, i slutet på 1880-talet byggde Österplana och Kestad socknar en gemensam kyrka. Den gamla sockenkyrkan blev sedermera upprustad.

Vandringen gick vidare till Tån, där hantverkare, dagsverkare och mindre belevade bodde. På Tån fanns också byns fattigstuga. På vägen till Tån passerades Grevebacken. Där bodde för länge sedan en skräddare som påstod att han var adlig, vilket inte var otroligt då han förde sig mycket fint. Skräddarens boställe blev därmed Grevebacken vilket var ganska logiskt. Förr fick ofta byggnader och platser namn efter människor som bott och verkat där.


Ingrid Lindqvist från Mariestad framför sin farfarfars och farmors stuga Tåstorp i Kestad

Ingrid Lindqvist från Mariestad hade tagit sig till Kestad-vandringen. Hon berättade att hennes farfar och farmor bott i torpet Tåstorp. Farfadern var snickaren Anders Gustav Lindqvist och var född i Törnsäter år 1853. Han var snickarlärling i Lidköping i 3 år. Efter gesällbrevet gick han till Mariestad. Anders flyttade till Kestad år 1878 till torpet Tåstorp, där fanns både bostad och snickarverkstad. Anders gifte sig med Ulrika Maria Lundgren från Ullervad samma år som de flyttade till Kestad. År 1909 flyttade familjen till Götene.

Mot Arntorp fortsatte vandringen, några kanske trodde att man var på väg till Arns boning men så var inte fallet. Romanfiguren Arn har ju nästan blivit en levande legend. Det berättades dock ett antal turistbussar har letat sig fram på den lilla grusvägen mot Arntorp.

I Kestad har det funnits fem soldattorp, idag finns fyra kvar. Inget finns kvar som vittnar om soldatfamiljens hårda liv i torpen. Husen har renoverats och byggts ut efter dagens behov.

Järnvägen Kinne-Malma satte sina "spår" i byn och användes främst för transport av kalk till Hönsäters hamn. Senare såldes järnvägen till VGJ Västergötland -Göteborgs Järnvägar och då innebar det att människor på landsbygden fick möjlighet att lätt kunna ta sig till andra orter för att hitta jobb. Ökade transportmöjligheter medförde naturligtvis att landsbygden avfolkades. Visst kan man vara nostalgisk och drömma, hur hade det sett ut om järnvägen funnits kvar idag, kanske hade människorna kommit tillbaka.

Vandringen fortsatt över den gamla järnvägsbanken och tillbaka till Missionshuset där kaffe med dopp intogs.

Hembygdsföreningen värnar om bygden både nutid och dåtid. Bengt Sjöstedt som bor och är uppvuxen i byn slog ett slag om den arbetsgrupp som startat i Kestad. Alla som har intresse för gammalt och nytt är välkomna att höra av sig och delta i ett spännande arbete.

Foto: Freddie Wendin
Text: Lena Brodin