Brevgiro och autogiro två av flera alternativ när Svensk Kassaservice avvecklas
På fredag stänger Svensk Kassaservice ytterligare ett hundratal serviceställen runt om i landet. Det finns flera alternativ till Svensk Kassaservice som inte kräver dator och Internet.
-Det finns en oro bland äldre att de måste köpa dator och skaffa Internet för att kunna betala räkningar. Men ett annat alternativ är att beställa brevgiro och autogiro i stället. För att enklare kunna ta ut pengar kan det vara praktiskt att skaffa ett bankomatkort, säger Sten Selander, chef för postavdelningen på kommunikationsmyndigheten PTS.
För den som hellre vill fortsätta att uträtta sina kassaärenden över disk, finns banker och butiker som erbjuder vissa banktjänster.
Få använder Svensk Kassaservice
Mer än 98 procent av befolkningen väljer i dag brevgiro, Internetbank eller uttagsautomater för att betala räkningar och ta ut pengar. Det innebär att endast 1-2 procent vanligen använder Svensk Kassaservice.
På grund av denna utveckling avvecklas Svensk Kassaservice under andra halvåret 2008, efter ett beslut i riksdagen. Närmare hälften av kunderna kommer dock att kunna fortsätta uträtta sina ärenden vid samma kontor som tidigare, eftersom 76 av 370 kontor tas över av Nordea.
PTS har ett informations- och utbildningsuppdrag
PTS har fått i uppdrag av regeringen att informera och utbilda om alternativ till Svensk Kassaservice. Myndighetens broschyr finns sedan i slutet av maj på alla Svensk Kassaservices serviceställen (kontor och partners). Broschyren har även delats ut till dem som uträttar sina kassaärenden via lantbrevbäraren. För dem som vill ha extra hjälp finns en upplysningstjänst via telefon. PTS annonserar även i dagspress om förändringen.
-Vi har också gjort ett direktutskick till de 20 000 pensionärer som fortfarande får pensionen via utbetalningskort och anordnat utbildning på ett antal orter runt om i landet i samråd med bland annat pensionärsorganisationerna, säger Sten Selander.
All information från PTS finns samlad på www.betalinfo.se. Webbplatsen är särskilt framtagen för konsumentvägledare, kommuner, organisationer, anhöriga och andra som söker information om förändringen.