Kungadottern Ingegerd från Husaby - storfurstinna i Ryssland
Leif regisserar Anki o Thomas Körling vid katedralen i Novgorod
I år är det 1000 år sedan Olof Skötkonung, tog dopet i Husaby källa. Kommnade söndag (31 augusti )kommer man vid Husaby kyrka att ägna åt kung Olof och hans samtid.. Kungadottern Ingegerd, som förmäldes med den ryske storfursten Jaroslav, kom att spela en viktig roll i vår gemensamma historia. Hon blev dessutom anmoder till flera Europeiska kungahus, samt helgonförklarades under namnet Sankta Anna av Novgorod och Kiev. En del av söndagseftermiddagen handlar om henne. .Leif Olsson som skrivit tre spel med anknytning till Husaby och Olof Skötkonung medverkar i programmet. Han reste för några år sedan i österled och gjorde bl a dokumentärfilm i Ingegerds fotspår.
Han arbetar nu på ett spel om Ingegerd där handlingen bl a förläggs till Gårdarike, numera Ryssland. Han berättar.
Ingegerd är ett märkligt människoöde som visar att internationalisering och politiska strategier inte är något sentida påfund Det är mycket spännande att följa en av Europas stora kvinnors resa i historien.
Olof Eriksson, sedermera kallad Olof Skötkonung hade fyra barn. Två med sin gemål Estrid; Ingegerd och Anund, och som frillobarn den yngre systern Astrid och Emund. Anund och Emund tar över det lilla rikets roder, efter Olof. Astrid gifter sig med kung Olav av Norge, efter ett politiskt rävspel, där Ingegerd av fadern Olof förbjuds att äkta den norske kungen, och istället tvingas ta den betydligt mäktigare ryske storfursten Jaroslav den Store, (eller den Vise) till make. Ett steg som kom att påverka historien, och som gjorde Ingegerd, eller Irina som hon hette i Ryssland, till en av de mäktigaste och mest kända kvinnorna i landets historia, fullt jämförbar med Katarina den stora.
Rurik möter skepp
Hon fick med krigarfursten Jaroslav ett stort antal söner, som oftast utkämpade blodiga strider med varandra om makten över de stora landområdena mellan Ladoga och Svarta havet. Men Ingegerd verkade många gånger som diplomat, och fredsmäklare, och hade täta kontakter med Svitjod och Norge. Genom några av sönerna levde släkten vidare och flera kungahus i Europa, stammar på ett eller annat sätt från Ingegerd. Många platsnamn och begrepp i Gårdarike, som Ryssland kallades på vikingatiden, härstammar fån svenskan, och nordiskan, Novgorod, kan vara Nygård, t ex. 150 år före Ingegerds ankomst hade den svensknordiske vikingen Rurik, kallats till Novgorod för att skapa ordning och reda i administration och politik. Det är inte sista gången en svensk får ett sådant uppdrag på främmande mark.
Jag besökte Novgorod, och Pskov, bl a, och det kors från Ruriks dagar, på 800talet, som vittnar om hans mission i landet.
Ragnvald Jarl, storman i Västergötland var en annan viktig representant för vårt rike, och förlänades t ex Ingermanland, som belöning för sin lojalitet mot kung Olof.
Detta är en viktig del av vår historia, en första stormaktstid skull man kunna säga. Ingered, Irina, helgonförklarades efter sin död.. I en katedral i Novgorod finns ett gravmonument samt en stor väggfresk, närmast en ikon, tillägnade Sankta Anna. I Kiev finns det stora gravmonumentet, samt på katedralens vägg ett fragment av en samtida målning som avbildar Jaroslav och Irina och deras söner. Hon skulle kunna kalls Moder Svea, om någon.