Folktandvården satsar på barnens tandhälsa
Folktandvården vill förbättra barns tandhälsa i hela Västra Götaland genom att fokusera på barn och barnfamiljer. Att få barn att borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll två gånger om dagen och att skaffa sig sunda matvanor är två viktiga målsättningar. Införandet av denna satsning på barnen startar under hösten.
I arbetet med de små barnen spelar föräldrarna en central roll och därför satsar Folktandvården på tydlig information till föräldrarna redan på mödrahälsovården och barnavårdcentralen. Under följande år fortsätter insatserna på tandvårdsklinikerna vid de ordinarie besöken, bland annat genom dialog med föräldrarna om mat, dryckesvanor, godis och vikten av tandborstning med fluortandkräm. Från årskurs 6 till 9 kommer Folktandvården att genomföra fluorlackning och samtal med eleverna på skolorna i regionen en gång per termin.
- Det är en viktig ålder då många nya tänder bryter fram samtidigt som levnadsvanorna ofta ändras. Det är också i den här åldern som barn och ungdomar får ta ett allt större ansvar för sin egen munhälsa. Då vill vi i Folktandvården ge dem de rätta verktygen och rätt kunskap för att kunna ta det ansvaret, säger Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör för Folktandvården.
När barnen är i åldrarna 11-16 år kommer Folktandvårdens personal dessutom att hålla i hälsolektioner ute på skolorna vid två olika tillfällen. Hälsolektionerna har fokus på munhälsa och tobak och ger ett bra tillfälle för personalen att samtala med barnen om vad som utgör grunden för en god munhälsa. Tonvikten läggs på att uppmuntra till goda vanor, istället för att komma med pekpinnar.
Genom denna satsning vill Folktandvården ge alla barn och ungdomar i regionen så lika förutsättningar som möjligt för att förbättra eller behålla munhälsan. Statistik över barn och ungdomars tandhälsa visar att alla inte har samma förutsättningar. Socioekonomi och hälsa har ett tydligt samband, vilket gör att man valt att sätta in extra insatser i ekonomiskt utsatta områden. Till exempel kommer fluorlackningen i dessa områden göras fyra gånger per termin och omfatta barn i åldrarna 6-16 år. Liknande arbete har pågått i cirka fem år i Södra Bohuslän med goda resultat och under hösten 2008 startar införandet av modellen i hela Folktandvården Västra Götaland. Först vid årsskiftet 2010/2011 beräknas satsningen vara i gång i sin helhet.
- Vi är nu mitt i beställningsprocessen för 2009 och allt tyder på att samtliga hälso- och sjukvårdsnämnder i regionen ger Folktandvården förutsättningar att starta införandet redan i höst. Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Göteborg har inte ännu givit tillräckligt med resurser för att kunna följa införandetakten i övriga regiondelar 2009 men vi räknar med att det kommer att ske senast 2010, säger Lena Hult, styrelseordförande i Folktandvården Västra Götaland.