Artikeln publicerad: 080825
Kamning viktig för att bli lusfri

Nu är det skolstart vilket brukar innebära en ökad spridning av huvudlöss bland barn. Det bästa sättet att upptäcka och förhindra spridning av löss är att luskamma sina barn regelbundet vid terminsstart.

Huvudlusen är 2-3 mm lång och vanligtvis grågul, brun eller svart, men kan även vara röd. De sprids från huvud till huvud och ibland via borstar, kammar och mössor. Löss är beroende av värmen och fuktigheten i vår hårbotten och överlever högst ett dygn utan den.

- Om du vill ta reda på om dina barn har fått löss kan du luskamma håret över ett vitt papper. Räkna med att det tar lite tid, upp till 40 minuter för ett långt och fylligt hår. Många upptäcker också att de fått löss genom att det kliar i hårbotten, säger Katarina Liljedahl, egenvårdsspecialist på Apoteket AB.

Luskamningen är också en viktig del av behandlingen och bör genomföras varje dag under behandlingstiden samt två veckor efter avslutad behandling. För att underlätta kamningen kan man ha balsam i håret, dock inte under pågående behandling.

Det finns flera olika lusmedel att välja mellan på Apoteket. Det vanligaste är Prioderm kutan lösning som rekommenderas som förstahandsval av Läkemedelsverket. Preparatet kan användas på barn från 2 år och innehåller ett gift som påverkar lusens nervsystem. Två andra lusmedel som säljs på Apoteket är Tenutex som kan användas på barn från 1 års ålder och Nix schampo som kan användas på barn från 6 månader. Dessutom finns medlen Paranix (ingen åldersgräns) och Hedrin (från 6 månader) som inte innehåller gift utan istället täpper till lusens andningsvägar.

- Det är mycket viktigt att följa bruksanvisningen på förpackningen, så att behandlingen säkert ska lyckas och lössen dör, säger Katarina Liljedahl.

Apotekets bästa lustips:

  1. Använd en luskam för att upptäcka löss. Finkamma håret noggrant med luskam över ett vitt papper eller en spegel för att upptäcka eventuella löss.
  2. Behandla inte för säkerhets skull. Behandla bara om du verkligen upptäcker löss i hårbotten. Annars finns risk att lössen blir resistenta mot lusmedlen. Behandla hela familjen samtidigt om alla har löss.
  3. Smittspåra. Vilka har den smittade haft kontakt med utanför familjen? Att få löss har inget med dålig hygien att göra, utan kan drabba alla.
  4. Använd rätt lusmedel. Fråga gärna personalen på Apoteket om råd för att få rätt lusmedel, eftersom de olika produkterna passar för olika behov och åldrar. Var noga med att läsa bruksanvisningen innan behandlingen börjar.
  5. Upprepa behandlingen. Efter en vecka är det dags att upprepa behandlingen, för då kläcks de ägg som kanske överlevt. Luskamma också håret varje dag de efterföljande två veckorna efter andra behandlingen för att vara säker på att alla löss är borta.

Läs mer om löss och behandling på www.apoteket.se eller besök ditt lokala apotek.

Pressmeddelande från: Apoteket AB