Under de senaste fem åren är det kunder som har haft rörligt elpris som är vinnare. I genomsnitt har varje kund sparat drygt 6 000 kr under perioden. Det visar en analys från Telge Energi. Telge Energis analys är en jämförelse mellan ettårsavtal och ett rörligt elpris under perioden från år 2003 fram till idag. Under denna period har det varit billigare att välja rörligt elpris 37 månader av 56. I genomsnitt har rörligt elpris varit 6 öre/kWh billigare, vilket på fem år blir drygt6000 kr.
Senast Sverige hade rekordhöga elpriser var för två år sedan, sommaren 2006. De kunder som då valde att binda sitt elpris betalade upp till 25 öre/kWh mer för sin el än de som inte lät sig skrämmas av omvärldens varningar, utan hade kvar sitt rörliga elpris. För en elvärmd villa innebar det att man betalade 5000 kr mindre för elen det året.
- Vår bedömning är att det även denna gång är en dålig affär att binda sitt elpris när det är rekordhögt, utan att man bör ha kvar sitt rörliga och inte skrämmas in i fasta avtal. Trenden pekar också mot att allt fler väljer rörligt elpris och att Sverige börjar närma sig den norska elmarknaden, där 40 procent av hushållen har rörligt elpris, säger Johan Öhnell VD på Telge Energi.
På längre sikt ser läget ljust ut vad gäller elpriserna, menar Johan Öhnell. De nordiska ländernas organisation Nordel kom i juni med en ny prognos som visar att konsumtionen under de tre kommande åren ökar betydligt mindre än vad elproduktionen ökar. Det gör att vi redan år 2010 har betydande överskott av el. Vi har också fått tydliga bevis för att tillståndsprocessen för att bygga vindkraft har snabbats upp rejält. Senast var det SCA som meddelade att de börjar bygga sin 16 miljardersinvestering i vindkraft hösten 2009. Det är bara två år efter att de beslutade att satsa på vindkraft.
- Det här är ett helt nytt läge som tillsammans med att allt fler kunder efterfrågar just vindkraft, gör att vi tror att vindkraftutbyggnaden kommer pressa elpriserna redan från 2010. Vindkraften har låga rörliga kostnader och konkurrerar ut den smutsiga kolkraften, så vi får både mindre koldioxiodutsläpp och lägre elpriser säger Johan Öhnell.