Vänerskärgården med Kinnekulle har sedan 2005 arbetat för att utveckla ett biosfärområde. Nu har arbetet som gjorts under kandidattiden uppmärksammats på riksnivå.
Naturvårdsverket har tillsammans med Svenska MAB-kommittén (MAB = Man and the biosphere) gett Johanna MacTaggart det fina uppdraget att arbeta som nationell koordinator för det svenska biosfärprogrammet.
Som nationell koordinator får hon hela Sverige som arbetsområde och har bland annat som uppgift att uppmuntra, vägleda och driva på biosfärprocesser i landet, ha kontakt med UNESCO:s sekretariat i Paris och delta i världsnätverket av biosfärområden samt att vara drivkraften i utvecklingen av det svenska biosfärprogrammet. Uppdraget sträcker sig t o m 2009.
Tjänsten tillsattes den 1 juni
Johanna kommer arbeta som nationell koordinator till 50% och därtill fortsätta arbetet med att utveckla det blivande biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle.
Fakta om biosfärområden
Biosfärområden utses av UNESCO, FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur.
Det finns 532 biosfärområden på jorden och tillsammans utgör de ett världsomspännande kunskapsnätverk. Biosfärområden är modellområden för hållbar utveckling som syftar till att öka förståelsen för hur människan förhåller sig till sin omgivning.
Biosfärstatus är helt frivillig och utmärkelsen handlar om att uppmuntra och främja samarbete mellan människor och organisationer för att tillsammans leva i och utveckla området på ett hållbart sätt.
Det finns två biosfärområden i Sverige: Torneträsk och Kristianstads vattenrike, samt tre biosfärkandidatområden: Vänerskärgården med Kinnekulle, Nedre Dalälven samt Blekinge skärgård och kust.