Under den gångna helgen genomfördes en kurs på Kinnekulle, syftet var att inventera två gamla torplämningar och de växter som funnits kring dem. Inventeringsobjekten var dels Stora Salen på Högkullen och på Skomakare Strömans på Tån i Västerplana. Kursen mål var att sprida kunskap och skapa ett fortsatt intresse, dessa dagar var grunden till ett fortsatt arbete med torpinventering som bl.a. Kinnekulle Hembygdsföreningen håller på med.
Tretton deltagare hade anmält sitt intresse till kursen "Syrener i ruiner". Som gäster vid inventeringen på Stora Salen hade Sture Andersson och Börje Persson inbjudits, de är barnbarn till sista brukarna på gården. Anordnare var Skogstyrelsen Västmanlands distrikt och Stiftelsen Kulturmiljövård i Mälardalen. Skogskonsulent Josefina Sköld från Skogsstyrelsen och arkeolog Christina Svensson från Stiftelsen Kulturmiljövård har arbetat i tillsammans i ett antal kurser och detta är tredje året. Under 2004-2006 har tre projekt kring det biologiska kulturarvet genomförs i Västmanlands län. Den metod som sedan utarbetats har sedan förmedlats under fyra geografiskt skilda kurser under 2007.
Metodens tyngd ligger i den dokumentation som sker av hela torpmiljön, de växter mm som funnits på platsen. Hela miljöer knyts ihop, idag är har torplämningarna inget skydd och det befaras att en hel epok kan försvinna om dessa inventeringar inte görs. På 1860-talet fanns ca 100 000 torp i hela Sverige, idag finns det säkert många i vårt avlånga land som har någon anknytning till något torp eller släktingar som bott i torp. Att vara torpare var ett hårt liv och många var livegna, torparna fick utföra ett stort antal dagsverken för arrendet av sitt torp. När som helst kunde de även bli "inkallade" till arbete förutom de dagsverken som fanns i kontraktet. Torparsystemet upphörde enligt lag år 1943, detta känns inte allt för avlägset för många av oss.
Den första kursdagen ägnades åt teori för att sedan på söndagen besöka de utvalda platserna och använda de teorikunskaper som lagts till grund för inventeringen. Växterna och torplämningarna knöts nu ihop till en helhet. Medicinalväxter förekom oftare förr på gårdarna, då odlades nyttoväxter och inte bara fagra blommor att se på. Krolliljorna på Stora Salen är troligtvis en inplanterad växt från herrskapsfolket och pryder fortfarande sin plats på Stora Salen.
Genom att kombinera de biologiska och arkeologiska inventeringar med arkivstudier, gamla fotografier och de boendes historia, har resultatet blivit mycket goda. Ett kursinnehåll som passade såväl gammal, ung, man eller kvinna. Alla kursdeltagare var överens om att kunskaperna har höjt bevarandevärdet för platserna. Förhoppningen är att kursdeltagarna nu fortsätter med torpinventeringen för på Kinnekulle finns ett stort antal outforskade torp som väntar på besök.
Text: Lena Brodin - Fotografier: Freddie Wendin
Artikeln publicerad: 080617