Svensk skola brister i jämställdhet. Språkbruket i klassrummet är det mest kränkande i hela världen och det drabbar ofta tjejer. Många unga flickor är stressade och mår psykiskt dåligt. Skillnaderna i utbildningsresultat mellan pojkar och flickor är stora.
Regeringen har därför i dag beslutat om en rad åtgärder för att främja jämställdheten i skolan, bland annat ska en särskild jämställdhetsdelegation tillsättas. Totalt satsas 110 miljoner kronor under tre år, en historiskt stor satsning.
- Ordningsproblemen i skolan handlar till stor del om bristande jämställdhet och avsaknad av respekt för andra människor. Kampen för jämställdhet måste därför börja redan i skolan, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.
- Pojkarnas anti-pluggkultur måste brytas och flickor som mår dåligt måste få stöd. Om alla elever ska nå så långt som möjligt måste jämställdheten i skolan öka, säger utbildningsminister Jan Björklund.
Fakta om jämställdhetssatsningen
Under åren 2008-2010 satsas totalt 110 miljoner för att öka jämställdheten i skolan.
I satsningen ingår bland annat:
- En jämställdhetsdelegation för skolan. Delegationen ska analysera könsskillnaderna i utbildningsresultat, utvärdera metoder för att bryta traditionella könsroller, föreslå lämpliga insatser med mera.
- Fortbildning av lärare och annan skolpersonal. Utbildning ska ges om könsroller, om hederstraditioner samt om sex- och samlevnadsundervisning.
- Stärkt elevhälsa. Myndigheten för skolutveckling ska stödja elevhälsan för att motarbeta psykisk ohälsa.
- Fler manliga lärare. Högskoleverket ska analysera varför få män utbildas till lärare och föreslå åtgärder.
Pressmeddelande från: Utbildningsdepartementet
Artikeln publicerad: 080612