Det genomsnittliga taxeringsvärdet för småhusägarna i landet stiger med 34 procent nästa år. Det visar resultatet av den provvärdering inför höstens småhustaxering som Skatteverket nu har slutfört i samarbete med Lantmäteriverket.
Skatteverket hoppas att minst en tredjedel av småhusägarna ska lämna sina uppgifter elektroniskt i höst.
- Det nya taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av det genomsnittliga marknadsvärdet år 2007. Prov- värderingen har omfattat sammanlagt 220 000 småhusköp, som genomförts under perioden 2005 till och med 2007, säger Annica Nässén, skattedirektör vid Skatteverket.
- De preliminära prognoserna visar att ungefär hälften (51 procent) av småhusfastigheterna kommer att få ett taxeringsvärde över 800 000 kronor. De kommer att få en kommunal fastighetsavgift på 6 000 kronor, som är maxbeloppet enligt de nya reglerna, säger Annica Nässén.
En något mindre andel får betala en fastighetsavgift med 0,75 procent av taxeringsvärdet. Men det finns också fastigheter som får högre fastighetsskatt. Det kan man se av de exempel som finns på Skatteverkets webbplats.
De största taxeringshöjningarna per län sker i Skåne (41 procent i genomsnitt), där Trelleborg höjs med 55 procent, Bjuv och Ängelholm med 54 procent och Båstad med 53 procent. Även småhusägarna i Halland får kraftiga höjningar - i genomsnitt 39 procent.
Därefter kommer Stockholms län, Västra Götaland och Östergötlands län med genomsnittliga höjningar på 36 procent vardera.
I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö ökar de genomsnittliga taxeringsvärdena med 45, respektive 34 och 42 procent.
De största genomsnittliga kommunala höjningarna sker i Lysekil, plus 80 procent, och i Sotenäs i Västra Götaland, plus 73 procent.
Det är bara två kommuner i landet som kan räkna med sänkta taxeringsvärden, Dorotea och Norsjö i Västerbottens län, med minus tre procent. I universitetskommunerna Umeå och Luleå gick värdet istället upp med 37 respektive 27 procent.
- Jag vill understryka att alla dessa värden är genomsnittliga. Taxeringsvärdena kan alltså variera stort inom enskilda kommuner, beroende på hur prisbildningen sett ut, säger Annica Nässén.
- Skatteverkets mål är att 35 procent av dem som lämnar deklaration ska göra det elektroniskt. Det går fortare och smidigare att e-deklarera och då kan man också räkna ut sitt nya taxeringsvärde direkt på webbplatsen. E-tjänsten öppnas den 1 oktober, säger Annica Nässén.
Årets deklaration omfattar cirka 2,3 miljoner småhus. Skatteverket skickar vid månadsskiftet september-oktober ut deklarationsbroschyrer och -blanketter till småhusägarna. Omkring två miljoner av småhusägarna får ett förtryckt förslag till taxeringsvärde för sin fastighet. Den som godkänner förslaget utan ändringar behöver inte skicka tillbaka några handlingar till Skatteverket.
Deklarationen ska lämnas in senast den 3 november.
Pressmeddelande från: Skatteverket
Artikeln publicerad: 080611