Minskade koldioxidutsläpp och miljonintäkter från elförsäljning. Så kan effekterna av Västra Götalandsregionens tänkta storsatsning på vindkraft sammanfattas. De totalt 17 planerade vindkraftverken skulle årligen producera el motsvarande mer än hälften av det totala elbehovet för alla Västra Götalandsregionens byggnader.
I ett första steg har en förstudie genomförts som identifierar 17 platser på naturbruksgymnasiernas mark där vindförhållanden är lämpliga och avstånden till grannar tillräckliga för att bygga vindkraftverk. Gymnasiestyrelsen går nu in med en ansökan till regionstyrelsen om att få 2,6 miljoner kronor för att i ett andra steg starta processen med tillståndsprövning för att få bygglov.
70 miljoner kronor i vinst varje år
Byggandet av vindkraftverken ligger i ett framtida steg tre. Enligt den redan gjorda förstudien skulle den totala investeringskostnaden för 17 vindkraftverk bli cirka 540 miljoner kronor. Väl i drift skulle det ekonomiska överskottet första året, med dagens elpriser och efter avdrag för rörliga driftkostnader och försäkringar, bli drygt 60 miljoner kronor. Det innebär att de 17 verken skulle vara helt betalda efter knappt nio år och därefter börja levererar en vinst till regionen på cirka 70 miljoner kronor per år. Inga utsläpp av koldioxid
Till den ekonomiska vinsten kommer samtidigt de positiva miljöeffekterna. Vindkraftverk producerar el utan några som helst utsläpp av koldioxid. De 17 verken på naturbruksgymnasierna skulle totalt producera 100 GWh årligen. Det motsvarar mer än hälften av det totala elbehovet för alla Västra Götalandsregionens byggnader, inklusive de stora sjukhusen.
Gymnasiestyrelsen äskar nu pengar för att starta arbetet med detaljerade miljöprövningar och produktionsberäkningar för vart och ett av de 17 vindkraftverken. Målsättningen är att ha klara bygglov till sommaren 2009. Arbetet kommer att utföras av naturbruksförvaltningen med Rune Kelvered från Västfastigheter som projektledare.
Det här är en satsning som ligger helt i linje med målet i regionens miljöpolicy om att den negativa miljöpåverkan från vår energianvändning ska minska och samtidigt hjälper den till att spara pengar. Dubbel vinst, helt enkelt, säger Irene Löfving, förvaltningschef i naturbruksförvaltningen.
Pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen
Artikeln publicerad: 080529