I storstadsspindelns nät

Tillväxt & tradition
Håkan Lindgren & Tom Petersson m fl
Stockholmia förlag

I backspegeln erfar man snabbt vilken enorm utveckling Sverige genomgått sedan 1870-talet. Från att ha varit ett nästan helt agrart samhälle, har urbaniseringen årtionde efter årtionde tilltagit. Idag är bara några få procent av landets befolkning sysselsatt inom det egentliga jordbruket.

Från att så ha varit ett industrisamhälle har också vår huvudkommun, Stockholm, allt mer kommit att bli ett tjänste- och informationssamhälle. Det möter inte heller längre så starka protester ute i landet att Stockholm och kringliggande region är motorn i landets ekonomiska utveckling. Att det blivit så, kan man förstås fundera över. Ett faktum är t ex att under några årtionden har generationen födda de sista tre årtiondena av förra årtusendet gärna velat satsa på en framtid i Stockholm. Trots många gånger svåra bostadsförhållanden har storstaden varit en magnet.

Den pågående utvecklingen, då inte bara i vårt land, har skapat en ny grupp höginkomsttagare. Till den nya eliten hör företrädesvis svenskfödda män, en växande grupp svenskfödda kvinnor och en liten grupp utrikes födda män.

Storstaden har blivit mer segregerad - en tendens som starkt också visat sig i delar av övriga landet. Det har blivit ett växande gap mellan de riktigt fattiga och de stormrika.

Det intressantaste kapitlet i den drygt 300-sidiga volymen är Mats Larssons uppsats om Stockholm som centrum för medie- och informationssamhället. Här finns mycket att lära för t ex en nätskrift som denna, vilken är viktig i närsamhället i Kinnekulle och dess kransområden. Inte minst är det dags att reagera över ägarstrukturerna för svenska medier. Stödformer av olika slag är oerhört viktiga. Det gäller också den yviga tidskriftsfloran. Här har inte stödet ökat tillräckligt. Idag har vi t ex ingen litterär tidskrift av klass utövar Norrländska författarförbundets kvartalsskrift, Provins. I varje län borde åtminstone en kulturell kvartalstidskrift få finnas, där konst och litteratur diskuterades, där man kunde läsa utdrag ur provinsförfattarnas senaste alster och följa konstnärernas utveckling. Vad skriver författarna i tidigare Skaraborgs län idag? I några år, bosatt i byn Skagen, följde jag utvecklingen på nära håll och deltog en del i KAC (Kulturarbetarcentrum) Skaraborgs verksamheter i Skövde.

Trots att Stockholm är en ekonomisk motor, är man ändå i många avseenden beroende av en omvärld. Men många är vi som upplever att också nyhetsflödet styrs i allt för hög utsträckning av det som sker i Stockholm. Upp till kamp mot snedvridningen, en bok som denna kunde vara bra att ha som underlag för en studiecirkel i utvecklingen av regioner utanför de egentliga storstadsområdena.

Erik Yvell
Artikeln publicerad: 080519