De båda polerna Arktis och Antarktis spelar en avgörande roll i jordens temperaturreglage genom att reflektera solens strålar. För att få reda på hur stor inverkan det har på vårt klimat har Albedoprojektet utvecklats.
Albedoprojektet går ut på att skolelever runt om i världen skapar stora vita ytor som imiterar polernas funktion vid en viss tidpunkt och geografiskt område under perioden 15- 24 maj 2008. Tiden och platsen är förutbestämd enligt koordinater som ger bästa exponering i passerande NASA-satelliter. Satellitbilderna jämförs sedan med bilder tagna av samma område vid en tidigare tidpunkt när det inte varit täckt av en vit yta.
-Vi är väldigt glada över att kunna delta i projektet. Det uppmuntrar ungdomar världen över till att aktivt samarbeta i miljöfrämjande projekt som är viktiga för framtiden, säger Alfred Grimlund, pedagog på Tekniska museet.
Experimentet går av stapeln fredag 23 maj kl 11.56 och 12.24 då satelliterna Landsat 7 respektive Terra passerar över Gärdet i Stockholm.
En timme innan den första satelliten passerar, organiserar elever årskurs 5 från Sunnerstaskolan i Uppsala en vit yta. Tjugo vita presenningar spänns upp på Gärdet tills båda satelliterna passerat. Vi välkomnar fler deltagare till projektet - så vill man vara med kan man höra av sig till Alfred Grimlund!
Projektet är ett samarbete mellan IGLO, International Action on Global Warming, och NASA och vill uppmuntra ungdomar att samarbeta globalt genom att öka medvetenhet kring kritiska situationer och överbrygga kulturella klyftor.
Pressmeddelande från: Tekniska museet
Artikeln publicerad: 080515