Kinnekulle Hembygdsförening har som tradition att några gånger om året arrangera vandringar på "Kullen". I år sker dessa vandringar i Kestad by, som är sedan medeltiden ett annex till Österplana och kanske okänt för många. Vandringarna som anordnas av föreningen ger besökarna ofta inblick i platser som man vanligtvis inte tidigare besökt.
Kestad är en by på sydsidan av Kinnekulle, denna omnämndes första gången som "de Kidestadum" detta var år 1310. Nu för tiden är Kestad väldigt liten och spridd på tre ställen. Den ena bebyggelsen är kring kyrkan. Kyrkan är bygg i sandsten och härstammar från senare delen av 1100-talet. Den andra delen ligger på höjden mot Österplana, där har den gamla skolan mm funnits tidigare. Den tredje är Anemossen, Kestads skogsområde på gränsen till Kinne-Vedum. Där låg, förutom Göksholmen, Tån, ett backstugeområde och dessutom fanns där Kestads soldattorp. Till denna plats har, efter laga skifte, en del gårdar flyttats ut.
Vandringen kommer att startar vid kyrkan. Denna lilla kyrka slår upp sin kyrkport för besökarna och säkert kommer besökarna att få höra om den lilla kyrkans öde och Historia. Vandringen fortsätter sedan mot korsvägen, centrum för byn före laga skifte och sedan fortsätter den västerut uppför Kalvhagsliden till Kestads västra gräns. Ciceron för vandringen som sker nästa vecka är Kestadbon Bengt Sjöstedt. Bengt har sina anor från bygden och hans mor var lärarinna i småskolan under många år och har följt många generationer.
Vandringarna brukar vara ett populärt inslag i föreningens aktiviteter under året, till hösten kommer ytterligare en vandring i byn. Föreningen hälsar alla som vill välkomna till start vid kyrkan kl.18.30 den 21 maj 2008.
Text: Lena Brodin, Fotografi: Freddie Wendin
Artikeln publicerad: 080514