Ett fördjupat samarbete mellan amerikanska General Motors och Högskolan i Skövde det hoppas båda parter ska bli följden av det besök som världens största biltillverkare gör i Skövde på torsdag den 15 maj.
- Det är Blair Carlson, chef för fogningsavdelningen på GM:s enhet för forskning och utveckling i Detroit, som själv tagit initiativet till att träffa vår forskningsgrupp, berättar Ulf Stigh, professor i materialmekanik vid Högskolan.
Blair Carlson har tidigare arbetat på GM-ägda Saab i Trollhättan. Idag är han knuten till huvudfabriken i Detroit, Michigan. Hans svenskkunskaper kommer väl till pass i uppdraget som biträdande handledare till en av Högskolans doktorander på institutionen för teknik och samhälle, Thomas Carlberger från Saab Automobile. Thomas ingår också i den grupp på Högskolan i Skövde som forskar på limfogning och som leds av Ulf Stigh.
Viktigt besök för Högskolan
- Det är Saab som bekostar Thomas forskning, medan General Motors i USA finansierar det forskningsår som vår doktor inom limfogning Kent Salomonsson just inlett vid University of Michigan i Ann Arbor. Så vi har alltså redan idag ett samarbete med GM, men det vore naturligtvis väldigt roligt att få utveckla och fördjupa det, säger Ulf Stigh.
Han säger att GM:s besök betyder väldigt mycket. Det är ett bevis på att den stora biltillverkaren ser Högskolan i Skövde som en av de ledande aktörerna inom forskningen kring limfogars hållfasthet.
Träffar forskargrupp och ledning
- Med de metoder vi forskar på kan man utveckla lätta, komplexa och sammansatta konstruktioner där traditionella sammanfogningsmetoder som t ex svetsning inte räcker till. Det kommer t ex att ge oss krocksäkrare bilar med låg vikt och låg bränsleförbrukning med bland annat minskade utsläpp som följd.
Det är första gången Blair Carlson besöker Högskolan i Skövde. Han kommer under torsdagsförmiddagen för att träffa forskargruppen och sedan delar av Högskolans ledning.
Andra forskare till Skövde?
-Vår förhoppning är att vi ska kunna få hjälp av General Motors och Saab att bekosta fler industridoktorander och post docs, alltså sådana forskningsuppdrag som Kent Salomonsson nu har i USA. Dessutom ser vi självklart en möjlighet att få andra forskare hit, både från bilindustrin typ GMs globala forskningsorganisation och från andra universitet i världen.
Pressmeddelande från: Högskolan i Skövde
Artikeln publicerad: 080512