Säkerhetsbolaget Kaspersky Lab utnämner de mest ondsinta Internethoten som har siktat in sig på både privatpersoner och företag den senaste tiden. Kaspersky Labs virusexperter har analyserat förra månadens alla hot och sammanställt en lista över de mest utmärkande hoten i tio olika kategorier.
1. Trojan som siktar in sig på banker
Denna månads nominerade i denna kategori är Trojan-Spy.Win32.Banker.cjj som attackerar 44 banker samtidigt.
2. Trojan som siktar in sig på betalningssystem
Trojan-Spy.Win32.Banker.ie har fokuserat på användare av fyra olika betalningssystem.
3. Trojan som siktar in sig på betalkort
Trojan-Spy.Win32.Banker.ibp letar efter användare med fem olika betalkort (än det sedvanliga tre till fyra betalkort).
4. Det hemligaste programmet
Trojan-Dropper.Win32.Small.to vinner denna kategori då det har komprimerats med tio olika komprimeringsprogram.
5. Det minsta programmet (storleksmässigt)
Trots att programmet endast är 27 byte litet är Trojanen Trojan.BAT.KillWin.cs riktigt elak och, som namnet antyder, dödar den Windows operativsystem.
6. Största programmet
Trojanen Trojan.Win32.Haradong.ct, som är en medlem av Haradong-familjen har en storlek på hela 226 MB.
7. Det mest elaka programmet
Det mest elaka programmet i februari var Backdoor.Win32.Agobot.gen. Detta otäcka program stänger ned ett stort antal säkerhetslösningar samt raderar filer och processer.
8. Mest ondsinta e-postviruset
E-postmasken Win32.Netsky.q är skyldig till en stor del av den infekterade e-posttrafiken. Under förra månaden stod detta virus för 36 procent av all infekterad e-posttrafik.
9. Den mest vanliga Trojan-familjen
Trojan-PSW.Win32.Onlinegames vann denna månad den här kategorin med hela 1 092 olika modifikationer.
10. Den mest vanliga virus/mask-familjen
E-postmasken Email-Worm.Win32.Warezov återfinns igen i denna kategori trots relativt få modifikationer (30 stycken i februari).
Undgå virusangrepp
Det finns många sätt att förebygga hot på Internet. Se till att ha säkra lösenord till alla program och webbtjänster. Använd inte samma lösenord överallt. Lösenorden bör bestå av minst åtta tecken och vara en blandning av både små och stora bokstäver samt siffror och specialtecken.
En bra tumregel är att vara försiktig med att öppna e-post från okända avsändare. Dessutom ska man som användare vara mycket varsam med att öppna bifogade filer. Det gäller även filer som går att ladda ner från Internet.
För att säkra sin dator bör det alltid finnas ett uppdaterat antivirusprogram och brandvägg. Det är viktigt att antivirusprogrammet uppdateras automatiskt. Det gäller även för operativsystemet. Det är också viktigt att använda sitt sunda förnuft på Internet. Säg därför nej när du inte vet vad det rör sig om.