Returpack välkomnar trenden som fått allt fler svenskar att engagera sig i miljöfrågan. Sverige fortsätter att hålla sig i den absoluta världstoppen när det gäller pantning av aluminiumburkar och plastflaskor och förra året pantades och återvanns 1,4 miljarder förpackningar. Energin som sparas genom återvinningen räcker till uppvärmningen av drygt 21000 medelstora svenska villor under ett år.
I Sverige pantades totalt 85 procent av alla plastflaskor och aluminiumburkar som såldes 2007. Antalet pantade förpackningar var 150 miljoner fler än året innan. Aluminiumburkarna står för den högsta återvinningsgraden, 87 procent, och Returpack har goda förhoppningar om att nå sitt uppsatta mål på 90 procent. Något tuffare är det med de små plastflaskorna.
Små plastflaskor drar ned vårt snitt beroende på att de ofta konsumeras utanför hemmiljön. Dessutom är den yngre målgruppen, som vanligtvis köper småflaskorna, generellt något sämre på att panta, säger Jan Rehnberg, vd på Returpack.
Satsar på barn och ungdom
Som ett led i att öka medvetenheten hos kommande generationer satsar Returpack på olika aktiviteter riktade till barn och ungdom. Förutom Pantresan, skoltävlingen som just nu pågår för tredje året i rad, satsar man bland annat på ungdomsaktiviteter och en interaktiv hemsida med pedagogiska spel och tips på pantaktiviteter.
- Barn och ungdomar är viktiga målgrupper för framtiden. Förra året engagerade vi över 8000 elever genom Pantresan, och därmed också deras kompisar, föräldrar, lärare och andra i barnens omgivning, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.
Stora energivinster
Jämfört med att producera en burk av ny metall så sparar man 95 procent av energin genom att producera en burk av återvunnet aluminium. Trots denna stora miljövinst är det många länder som inte kommit lika långt som Sverige. Den globala återvinningsgraden ligger på blygsamma 60 procent och Sverige fortsätter att vara ett föregångsland.
Vi har ett väl fungerande pantsystem som vi hela tiden utvecklar. Dessutom gör vi attitydundersökningar och följer trender för att inte bara lyckas behålla, utan också öka återvinningsgraden i Sverige, avslutar Jan Rehnberg.
Pressmeddelande från: AB Svenska Returpack
Artikeln publicerad: 080311