Paroc bryter mönster med konst

Paroc, en av Europas ledande producenter av bygg- och teknisk isolering, ska under 2008 delta i två Airis-projekt i samarbete med Skådebanan Västra Götaland. Genom att använda sig av konstnärer som kreativa katalysatorer vill Paroc bland annat skapa bättre förutsättningar för ökat samarbete i fabrikerna Hällekis och Hässleholm.

- För att lyckas behöver vi bryta traditionella tankebanor, att prova något nytt är ju grunden för utveckling. Airis kommer att hjälpa oss med det, säger Lars Lindström, personalchef på Paroc, vars svenska huvudkontor ligger i Skövde.
I Hällekis och Hässleholm pågår ett utvecklingsarbete med målet att förtydliga ledarskapet, utveckla personalen, öka samarbetet och stärka företagsidentiteten. Med hjälp av Airis professionella konstnärer, som kan hantera det oförutsägbara, hoppas Paroc kunna avdramatisera de rädslor och osäkerheter som alltid uppstår vid en förändring.
- Vi vill fokusera på människorna som berörs, skapa en stolthet för det vi gör och öka vår kommunikation. Med Airis hoppas vi också att såväl arbetsgemenskapen som stoltheten för det egna arbetet stärks, säger Lars Lindström.

SCA i Lilla Edet är ett företag som har många likheter med Paroc, inte minst när det gäller produktionsmiljön. SCA har dessutom deltagit i Airis där målet om en bättre kommunikation uppfylldes.
- Tillsammans med allkonstnären Maria Mebius-Schröder gjorde vi en film som på ett roligt sätt beskriver problemen som kan uppkomma i produktionen. Vi fick ett bättre arbetsklimat och skapade en större förståelse för varandra, säger Pär Johansson, avdelningschef på SCA.

Enligt Roger Sarjanen, koordinator på Airis, är SCA ett lysande exempel på hur en konstnär kan skapa en stor förändring på en arbetsplats - en historisk sådan till och med.
- På SCA handlade det om en attitydförändring där två avdelningar fördes samman efter flera år med kommunikationsbrister. Att skapa förändring på riktigt är det främsta argumentet till att delta i projektet. Paroc kommer, liksom alla arbetsplatser, att börja från noll - en krävande arbetsform som inledningsvis kommer att väcka mycket frustration. Men resultatet är något som alla vinner på i längden, säger Roger Sarjanen.

Den 7 april startar projekten på Paroc. Konstnärerna kommer därefter att besöka fabrikerna i Hällekis och Hässleholm ungefär en gång i veckan under åtta månader. Inom kort kommer Skådebanan att presentera vilka typer av konstnärer som passar arbetsplatserna bäst.

Pressmeddelande från: Paroc AB
Artikeln publicerad: 080310