Som väntat sade Orsa kommunfullmäktige på måndagskvällen ifrån att det inte blir frågan om någon uranbrytning inom Orsa kommuns gränser om någon skulle komma in med ansökan. Till prospektering, det vill säga om någon vill undersöka om uran finns, har kommunen inte möjlighet att säga nej. Däremot kan kommunen säga nej om någon vill bryta uranet.
Carina Gillgren (mp),en av dem som lagt motionen som ligger bakom beslutet, konstaterade att det är utländska bolag som visat intresset för att bryta uranet, vilket kan leda till att vi inte kan ha kontroll över var uranet vid en eventuell brytning hamnar. Anrikningen, dvs arbetet för att göra uranet användbart, sker också utomlands. I värsta fall kan svenskt uran därmed användas i kärnvapenframställning, menade Gillgren.
-Många av de anläggningarna drivs dessutom med elektricitet från kolkraftverk, vilket medför ett ökat koldioxidutsläpp.
Ann Beskow hade inte någon motsatt åsikt, men pekade på ett moraliskt dilemma i frågan.
- Så länge det finns kärnkraft kommer det att brytas uran, oavsett vad vi tycker. Det är inte bara i Australien och Kanada som brytning sker, utan också i mindre stabila länder som Namibia och Uzbekistan. Det känns enkelt att säga nej till uranbrytning i Orsa, men samtidigt måste vi fundera över om vi skall överlåta hanteringen till länder med mindre utvecklad teknik.
Pressmeddelande från: Orsa kommun
Artikeln publicerad: 080226