Den svenska skogsharen, som skuttar omkring i vit vinterpäls, hotas av den milda vintern i södra Sverige, säger Carl Thulin, forskare vid Uppsala Universitet. Stora förändringar i klimatet förändrar vår fauna.
- Skogsharen minskar i både antal och utbredning i Sverige vilket oroar många jägare och andra naturvänner. Faktiskt är det så att skogsharen är helt utrotad från en del områden där den funnits tidigare. Studier har visat att minskningen kan förklaras av en kombination av konkurrens från fältharen och allt mildare vintrar säger Carl Thulin, forskare vid Uppsala Universitet.
Skogsharen är en art som är helt anpassad till snörika vintrar och byter sin bruna päls under hösten till en vit eller grå färg för att kunna kamouflera sig i snö. Färgen på pälsen fungerar som ett kamouflage för att undvika upptäckt av rovdjur som räv och rovfåglar. I år är detta helt fel strategi då den ljusa skogsharen är lättupptäckt mot den bara marken.
I Sverige finns det två arter av hare, fälthare och skogshare. Fältharen har sitt ursprung i kontinentala Europa och är, till skillnad från skogsharen, anpassad till milda snöfattiga vintrar. - Exemplet med de två hararterna visar tydligt hur två egentligen lika arter kan påverkas mycket olika av ett varmare klimat. Fältharen kan ses som en vinnare och skogsharen som en förlorare vid ett varmare klimat säger Carl Thulin.
Även andra djurarter som är anpassade till mer typiska svenska vintrar kommer att få svårigheter om klimatet förändras. Anpassningar till kalla vintrar kan vara många, till exempel går björnar i ide, gnagare söker skydd under snön, medan andra djur alltså byter färg.
Utöver skogsharen, byter även fjällräven, hermelinen, småvesslan samt fjäll- och dalripan till vit vinterdräkt i Sverige. Om de förutsägelser som forskare gör om den globala uppvärmningen stämmer, kan balansen i naturen generellt förskjutas till förmån för arter som är bättre anpassade till milda vintrar.
Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet
Artikeln publicerad: 080215