Den milda vintern påverkar de vilda djuren och deras beteende.
Rådjuren som har svårt med tjocka snötäcken klarar sig bättre, redan nu föds nya vildsvinskullar och flyttfåglarna kan ändra vanor, säger Niklas Holmqvist, biolog på Svenska Jägareförbundet.
Men vi behöver snön för att kunna utföra bra inventeringar!
En kall och hård vinter kan göra att många rådjur dör av svält eller blir tagna av rovdjur som de har svårt att undkomma i djup snö. Regn och snö varvat med kyla och tö ger hårda isskorpor som är svåra att ta sig igenom för att hitta föda. Men med milda vintrar som denna, överlever extra många rådjur.
Vildsvinsstammen är under tillväxt och spridning. En mild vinter brukar betyda många och stora kullar med kultingar. I år har ovanligt många rapporter inkommit om nyfödda vildsvin redan i januari. Dessa tidiga födslar kan betyda att suggorna hinner med mer än en kull under året och likaså kan årets tidiga kultingar själva hinna med att föda kultingar innan året är slut. Allt detta betyder att tillväxten i vildsvinsstammen kan öka ytterligare under 2008.
Flera arter som till exempel skogshare, ripa och vessla byter till vit vinterpäls och påverkas negativt av snöfria och milda vintrar eftersom de upptäcks lättare av rovdjur. Många flyttfåglar ändrar sina vanor när kylan uteblir. Flera arter, till exempel änder och vadarfåglar, dröjer sig kvar i Sverige längre när det är milt och kan välja att övervintra. Av de flyttfåglar som lämnat Sverige kommer flera tillbaka tidigare än vanligt. Vid extremt milda vintrar kan även vissa fåglar som stads- och ringduva börja häcka under vintermånaderna.
Varje år genomförs flera viltinventeringar med hjälp av snö. Inventering av varg och lodjur bygger på ett stort ideellt engagemang från frivilliga, oftast jägare, som räknar antalet spårlöpor i snön. Om det inte finns någon snö uteblir dessa inventeringar, vilket försvårar arbetet med att sköta våra rovdjursstammar. Flyginventering av älg förutsätter också snö som gör att det blir mycket lättare att se älgar från luften.
Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet
Artikeln publicerad: 080208