Dan Lundhs och Abul Mandals forskning vid Högskolan i Skövde kan komma att rädda miljontals människor i Bangladesh. De arbetar med att modifiera och utveckla ris för att motverka arsenikförgiftning hos människor, djur och miljö.
- Vår forskning ska förhoppningsvis förhindra en kombinerad hälsomässig, samhällsekonomisk och miljöinriktad katastrof i Bangladesh. Slår vårt projekt väl ut kan det komma att rädda miljontals människor i landet.
Det säger docent Abul Mandal och universitetslektor Dan Lundh, forskare inom molekylärbiologi respektive bioinformatik vid Högskolan i Skövde.
Cirka 30 miljoner människor i Bangladesh äter ris dagligen. Dessa människor är ständigt utsatta för risbaserad arsenikförgiftning och riskerar därför dödliga sjukdomar som cancer, stroke, infarkt med mera. Projektet från Högskolan i Skövde sker i samarbete med universitetet i Rajshahi, Bangladesh.
- Vi arbetar med att modifiera och utveckla ris för att motverka arsenikförgiftning hos människor, djur och miljö. Ris är det huvudsakligt livsmedlet i Bangladesh, berättar Abul Mandal och Dan Lundh.
Vatten förorenat av arsenik
Att grundvattnet i det aktuella området är förorenat av arsenik är ett stort problem i Bangladesh. Vattnet används vid risodlingen och arseniken tas sedan upp av växande risplantor och därmed också i risstrån och riskorn. Människor och många fåglar, som använder riskorn som mat, utsätts på så sätt för allvarliga hälsorisker på grund av arsenikförgiftning. Även djur som använder ristrån som foder drabbas.
- Projektet handlar om att framställa nya sorters ris med hjälp av genteknik för att effektivt minska arsenikförgiftning hos människor, djur och miljö, berättar forskarna från Högskolan i Skövde.
Kan förhindra katastrof
Abul Mandals och Dan Lundhs forskning blandar bioinformatik, genteknik och molekylärbiologi för att effektivt förhindra en kombinerad hälsomässig, samhällsekonomisk och miljöinriktad katastrof i Bangladesh.
- Avsikten med vårt arbete är att kartlägga specifika gener som är involverade i upptagning av arsenik och/eller nedbrytning arsenik hos växter. Sedan ska vi föra in dessa gener till lokalt odlade sorter av ris och därmed minska andelen eller förhindra arsenikförgiftad mat.
Forskarkollegorna hoppas kunna överföra dessa klonade gener med hjälp av gentekniska metoder till ris som normalt odlas i den värst drabbade regioner i Bangladesh och på så sätt förädla odlingsväxterna på gennivå.
Internationellt samarbete
Högskolan i Skövde ansvarar för de bioinformatiska analyserna och konstruktion av genöverföringsvektorer medan universitetet i Rajshahi i Bangladesh står för regeneration av transgena växter.
Nationellt problem
Regeringen i Bangladesh har sedan 2002 deklarerat situationen som ett nationellt problem med hög prioritering att lösa. Många av landets forskningsinstitut och universitet har startat forskningsprojekt med mål att förhindra risbaserad arsenikförgiftning.
- Man kan undvika katastrofen genom att införa förbjud mot odling av bororis som kräver bevattning. Men detta förslag skapar en ökad risk för svält för utsatta grupper, till exempel fattiga bönder. Under en tidsperiod har det pågått flera konventionella växtförädlingsförsök med att framställa en ny sort ris med önskade egenskaper, men hittills utan någon framgång, säger Abul Mandal.
Högskolan har kompetensen
Vad är det då som säger att Högskolan i Skövde och dess samarbetsuniversitet i Bangladesh ska lyckas?
- Vi har kompetens, erfarenhet och teknik för att angripa problemet från en ny infallsvinkel. Genom att kombinera bioinformatik, datorsimuleringar med molekylärbiologi/genteknik och laboratorieexperiment kan vi ringa in önskvärda egenskaper och utveckla dessa till en ny sort ris. Projektets relevans är dessutom inte begränsad till enbart ris och till Bangladesh utan kan användas till effektiv förädling av andra grödor utsatta mot arsenik förgiftning i andra länder t.ex. Indien och USA, anser Dan Lundh.
Pressmeddelande från: Högskolan i Skövde
Artikeln publicerad: 080208