Västra Götalandsregionens miljönämnd beviljade vid sitt sammanträde 29 januari 1.2 miljoner kronor till fortsatta satsningar på vätgas i tre år. Insatserna görs inom projektet Vätgas Sverige som är ledande i landet på att introducera vätgas som energibärare.
- Det finns en stor potential för forskning, företag och industrier att bidra till både miljö- och samhällsnytta och tillväxt i Västra Götaland, säger miljönämndens ordförande Per Olov Blom.
Vätgas och bränsleceller kan användas för att både lagra, transportera och generera energi. Vätgas kan produceras från förnybara källor och kan utnyttjas för att driva fordon och apparater eller värma byggnader. På sikt kan det ersätta fossila bränslen som påverkar både klimatet och miljön negativt. Exempel på demonstrationsprojekt som Vätgas Sverige har bidragit till är biografen som drivs med vätgasbränsleceller på Kulturhuset Vingen i Torslanda, och Scandinavian Hyway eller den Skandinaviska vätgasvägen. I det projektet byggs tankställen för vätgasbilar längs vägen från Köpenhamn i Danmark, vidare via sydvästra Sverige, och till Oslo i Norge.
- Det enda som kommer ur avgasröret på en vätgasdriven bil är vatten, säger Per Olov Blom, miljönämndens ordförande. Och det första tankstället för vätgas i Göteborg kommer vi snart att få se!
Vätgas Sverige är ett partnerskap med 30 intressenter från näringsliv, forskning och offentliga organisationer, men kontoret finns i Göteborg. Syftet med projektet är att både stärka och utöka samverkan, så att den långsiktiga satsningarna på ett regionalt innovationssystem kring vätgas och bränsleceller får en god start.
Pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen
Artikeln publicerad: 080129