Antalet viltolyckor med vildsvin har ökat med 50 procent i Sverige under 2007 och nu passerat 1 500. De län där fler än 100 olyckor per år inträffar är Stockholms, Södermanlands, Kronobergs, Kalmar och Skåne län.
Nationella Viltolycksrådet konstaterar med oro att antalet vildsvinsolyckor ökar i Sverige. I början av 2000-talet skedde endast ett hundratal trafikolyckor med vildsvin jämfört med drygt 1 500 under 2007. Det finns cirka 60 000 vildsvin i Sverige. Merparten av olyckorna sker dock i en handfull län beroende på att flera län helt saknar vildsvin. Det län som har flest viltolyckor med vildsvin är Skåne län där 433 olyckor har rapporterats under 2007. I några län är olyckorna med vildsvin fler än antalet älgolyckor.
- Eftersom vildsvinsolyckorna ökar så kraftigt är det viktigare än någonsin att trafikanterna är uppmärksamma och medvetna om att det finns vilt på och vid våra vägar, säger Lars Sävberger, verksamhetsledaren i Nationella Viltolycksrådet.
Älgolyckorna minskar
Under 2007 polisanmäldes 4 635 trafikolyckor med älgar inblandande. Det är en minskning med cirka 300 olyckor jämfört med 2006.
Polisanmäl viltolyckor och markera olycksplatsen
Om en viltolycka inträffar ska man i första hand ta hand om eventuella skadade och varna andra trafikanter genom att sätta ut en varningstriangel. Dessutom måste olycksplatsen markeras. Markeringsremsor kan hämtas på Bilprovningens stationer och innehåller värdefull kontaktinformation om olyckan är framme. Om man inte har en markeringsremsa går det bra att markera olycksplatsen med hjälp av det man har till hands, exempelvis med en plastpåse. Föraren är även skyldig* att snarast anmäla olyckan till Polisen genom att ringa 112 och lämna en tydlig vägbeskrivning till olycksplatsen.
Om Nationella Viltolycksrådet
Det är femte året i rad som Nationella Viltolycksrådet sammanställer statistik baserad på antalet polisrapporterade viltolyckor. Rådet är ett samarbetsorgan och har två verksamhetsgrenar, dels att samordna en viltolycksorganisation med jägare som söker efter trafikskadat vilt, dels ett viltolycksförebyggande arbete.