Nu är bygget av Stockholms första Passivhus i full gång. Bakom projektet står bland andra Paroc, som är en av Europas ledande producenter av byggisolering. Ett Passivhus ska inte förbruka mer än mellan 5-25 kWh/kvm/år vilket kan jämföras med en nybyggd normalvilla i Sverige som förbrukar 60-80 kWh/kvm/år. Parocs engagemang är en del i ett omfattande miljöarbete, där målet är att aktivt bidra till att minska energiförbrukningen för fastigheter. Enligt EU:s prognoser blir Passivhus standard i Europa år 2015 och redan idag har det byggts över 10 000 Passivhus i Tyskland och Österrike.
I slutet av januari 2008 flyttar Andreas Granbäck och Linda Wester in i Stockholms första Passivhus. Etapp ett är då klar och huset är fullt beboeligt under tiden som etapp två färdigställs. Parocs engagemang som huvudsponsor för bygget grundar sig i att man vill visa att det går att bygga ett energisnålt, snyggt och funktionellt hus för den moderna familjen.
Passivhus är inget nytt fenomen. Vi byggde det första experimenthuset likt ett Passivhus redan i början av 80-talet. Men för att Passivhuset ska bli en standard krävs att husen anpassas till marknaden både utseende- och prismässigt. Vi vill med vårt engagemang i Stockholms första Passivhus visa att det går att bygga ett hus med den här tekniken som både är snyggt och ekonomiskt fördelaktigt att bygga och bo i, säger Anders Olsson, tekniskt ansvarig på Paroc Byggisolering.
Utifrån den prognos som EU tagit fram blir Passivhus standard i Europa redan år 2015. Det betyder att det är hög tid för branschen att lära sig att det går att bygga bra, funktionella och arkitekturmässigt vackra hus med Passivhus-tekniken.
Passivhus, vad är det?
Det krävs att ett antal kriterier infrias för att man ska kunna kalla ett hus för Passivhus. Enkelt uttryckt krävs det att byggnaden är energisnål. Detta genom att minimera värmeförluster genom klimatskalet, effektiv ventilation samt att tillvarata värme från de boende, elektriska apparater och instrålad sol.
Det förutsätter ett lufttätt klimatskal med extra tjock isolering, fönster och dörrar med låga U-värden samt ett väl fungerande ventilationssystem. Riktlinjerna för Passivhus är att byggnaden inte får göra av med mer än 5-25 kWh/kvm/år. Under riktigt kalla dagar ska det räcka med en värmekälla motsvarande en hårfön för att värma upp huset. Mer information om Passivhus finns på www.paroc.se, www.passivhus.nu och www.granback.se.
- Energiförbrukning /uppvärmning
- Passivhus: max 5-25 kWh/kvm/år
- ca 3000-4000:-
- Vanligt hus: 60-80 kWh/kvm/år
- ca 9000-12 000:-
Ovan är beräkningar grundat på nyproducerat 150 m2 hus, uppvärmning till priset av 1 kr/kWh.