Banverket genomför tisdagen den 18 december en landsomfattande kampanj mot spårspring. På stationer runt om i landet får tiotusentals morgonresenärer information om faran att gena över spåren och en påse med fika under en av årets mest intensiva resperioder.
Spårspring är ett allvarligt problem. Människor tar genvägar över spåren för att vinna tid. Ofta vet de inte hur farligt det är eller att det är olagligt. Dagens tåg är snabba och mycket tysta.
På morgonen den 18 december är banverkare i reflexvästar ute på flera stationer runt om i Sverige för dela ut fikapåsar. I påsen ligger förutom islatte och morotskaka också en broschyr som upplyser om farorna.
Även på tv
Banverket har också köpt reklamtid i tv under veckan för att sprida informationen till ännu fler.
Fakta
Det tar ett X 2000-tåg två sekunder att köra en sträcka lång som en fotbollsplan. Lokförarnas mardröm är att någon springer över spåren. Och snubblar
Under en dryg vecka i våras närmarkerade Banverket ett antal utvalda stationer kända för spårspring. Fler än 100 personer ertappades.
- Det flesta gjorde det för att vinna tid. Men de visste inte att det var olagligt och kan ge böter. Framför allt ansåg majoriteten att det inte var farligt. Man tänker inte på att tåg i höga farter har bromssträckor på över en kilometer. Tåg kan omöjligen väja, säger kampanjledaren Johanna Dahlberg.
Förra året dödades 84 personer när de blev påkörda vid olyckor på spåren. Statistiken för i år visar inte på någon minskning.
På dessa stationer genomförs spårspringskampanjen:
Bollnäs, Sundsvall C, Fagersta C, Ånge C, Skelleftehamn, Haparanda, Hässleholm, Bjuv, Påarp, Kungsbacka C, Alingsås C, Göteborg C, Säffle C, Lidköping, Västerås, Eskilstuna, Norrköping, Örebro, Sundbyberg station, Märsta station, Kallhäll station, Linköping, Uppsala
En genväg över spåren för att vinna en minut kan lätt kosta en livstid.