Tisdagen den 20 november började Vägverket att betala ut ytterligare pengar från bilskrotningsfonden. Pengarna från Vägverket beräknas nå de första mottagarna i slutet av denna vecka. Att utbetalningarna nu kan ske beror på att ytterligare medel tillförts bilskrotningsfonden, genom sent inbetalda skrotningsavgifter och återbetalda bidrag.
Totalt handlar det om cirka 30 miljoner kronor, varav 15 miljoner kronor betalas ut under denna vecka, säger Birger Höök, chef för Trafikregistret, Vägverket.
Utbetalningarna avser skrotningsersättningar på 4 000 kronor. Pengarna betalas till privatpersoner som skrotat en bil under förutsättning att bilen
- var av årsmodell 1988 eller tidigare
- inte var avställd 31 augusti 2006.
Pengarna kommer som tidigare att betalas ut i turordning, utifrån den ordning anmälningarna kom till Vägverket. De första 15 miljonerna avser skrotningar som skett 6 juni6 juli. Hur länge pengarna i fonden därefter räcker är det för tidigt att säga. Men det står klart att pengarna inte kommer att räcka till alla bilar som har skrotats.
Vi har redan fått in de anmälningar som pengarna räcker till, konstaterar Birger Höök.
Möjligheten till skrotningsersättning infördes 1 juni. Redan några dagar senare meddelade Vägverket att de 102 miljoner som fanns i bilskrotningsfonden vid ingången av juni var förbrukade. Att Vägverket nu kan betala ut ytterligare medel från bilskrotningsfonden beror på främst två orsaker:
- Bilskrotningsfonden upphörde 1 juni. De inbetalningar som därefter har gjorts till fonden kommer från betalningskrav som påförts före 1 juni men betalningarna har kommit in först senare.
- Från bilskrotningsfonden har det tidigare betalats ut bidrag till landets kommuner för skrotbilskampanjer. Medel som inte har förbrukats för dessa kampanjer har och kommer att betalas tillbaka till bilskrotningsfonden.
Vi betalar ut 15 miljoner kronor nu, och vi räknar med att få in ytterligare cirka 15 miljoner innan årets slut. Vi kommer att fortsätta våra utbetalningar tills pengarna är förbrukade och det arbetet bör vara klart före årsskiftet, avslutar Birger Höök.